Продължават острите реакции срещу искането църквата „Света София“ в Истанбул

...
Продължават острите реакции срещу искането църквата „Света София“ в Истанбул
Коментари Харесай

БПЦ подготвя позиция срещу плановете Света София в Истанбул да стане джамия

Продължават острите реакции против настояването църквата „ Света София “ в Истанбул да се трансформира в настояща джамия. Европейската комисия и съветският патриарх опазиха емблематичния за християнската вяра храм, който сега е музей.

Брюксел към този момент приканва към търпелив разговор във връзка желанията на турския президент Реджеп Ердоган. „ Света София “ е знак на толерантността и на разговора и не би трябвало да се употребява, с цел да се нагнетява недоразумение сред религиите “, съобщи представителят на Европейска комисия Ерик Мемер.

Руският патриарх Кирил прикани турското държавно управление да бъде внимателно, тъй като в противоположен случай „ ще аргументи дълбока болежка на съветския народ “.

На въпрос на каква е позицията на БПЦ оттова дадоха отговор, че сега се разисква и ще бъде предоставена по каноничен ред. Това значи, че Светият синод ще изпрати писмо до основания в Истанбул Вселенски патриарх Вартоломей, който още при започване на юли изрази мъка от проектите на Турция.

Турският Водоснабдителна система: Президентът има право да трансформира Св. София в джамия

Православната катедрала от VI век „ Света София “ е превърната в джамия след рухването на Константинопол през XV век. „ Когато към този момент имаме черква с възобновени фрески и в случай че тя би трябвало да се употребява за джамия, това е цялостен парадокс, тъй като в една джамия не би трябвало да има човешки изображения, това е домга в исляма “, изясни пред БТВ османистът проф. Орлин Събев.

Един от разновидностите е стенописите да бъдат скрити зад паравани, а джамията да работи единствено за Голямата петъчна молитва. За тази промяна би трябвало да се произнесе ЮНЕСКО.

Още през 90-те години като кмет на Истанбул Ердоган изиска на площад „ Таксим “ да бъде издигната нова джамия, само че тогава получи рецензии, че се пробва да заличи завета на Кемал Ататюрк за световна Турция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР