Продължават огледите и оценките на щетите на пораженията от снощи.

...
Продължават огледите и оценките на щетите на пораженията от снощи.
Коментари Харесай

Продължават огледите и оценките на щетите след градушката в Свищовско

Продължават огледите и оценките на вредите на провалите от нощес. Десетки къщи пострадаха в няколко села в община Свищов, където порои и градушки унищожиха изцяло и земеделските посеви. Отново беше прекратена железопътната линия сред Свищов и Левски. За четири дни общината пострада съществено за повторно.

Свищов
 © БГНЕС
Стихията в село Морава е оставила под вода четири къщи. На един от потърпевшите,75-годишният Димитър, предходната седмица бурята разрушила покривите на къщата и гаража му, а през вчерашния ден кошмарът още веднъж се повторил.
Димитър: Всичко се срина, циглите половината ги няма, всичко падна в стаите. Тука има две дупки на тази къщи. Снощи отначало отново град, отначало стихии, тука всичко хвърчи!Живка Неделчева: Не съм виждала до момента да подвига покриви. Имало е мощен дъжд. Но то в този момент унищожи и реколтата. Тук съм седяла и съм плакала. От тази стая, в онази стая. Гледам и рева, рева. Кой да ми помогне като рева?
През целия ден в село Драгомирово се опитваха да почистят калта, която водата донесла до къщите.
Тодоринка Бердардова: Дъжд проливен, тука от баира се стича вода, като река тече. Заля цялото шосе, преля, тиня и знамение. Това е години наред по този начин става при такива проливни дъждове. Шахтата е задръстена, снимайте в какво състояние е.
Пороят изцяло е унищожил селскостопанската годишна продукция. Голяма част от пътищата в Морава са отнесени от водата. През цялата нощ екипи са работили и по възобновяване на ЖП линията Свищов - Левски, която за повторно беше отнесена стихията.
Георги Георгиев - кмет на село Морава: Днес през целия ден с техника от земеделските кооперации, успяхме да почистим част от тинята и от строителните материали. Влаковете към този момент се движат, само че е затлачено дерето, което минава през центъра на селото в посока Драгомирово. Нивите са затлачени и несъмнено тази година няма да може да се обработва земята.
Днес в най - тежко потърпевшите села отидоха министрите на земеделието и вътрешните работи. Съобщено беше, че незабавно след отичането на водата ще бъде направена оценка на вредите и неотложно ще стартира изплащането на обезщетения.
Десислава Танева, министър на земеделието: Ще платим незабавно след привършване на обследванията, ще използван настоящата държавна помощ за компенсиране на вреди при изцяло пропаднали площи.Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Ще се изготви съответната документи, с цел да може да се прегледа на идващото съвещание, което ще е средата на юни месец и да се реши какви пари, с цел да се възвърне, предвид на недопускане тук-там без достъп и инфраструктурата.
В Свищов министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че следва построяването на още два полигона за битка с градушките с изключение на досегашните 9. Единият ще е в Хасковска област с 27 площадки, а другия е в подбалкана сред Карлово и Казанлък.
 70 000 дeкара земи са изумени от градушките 70 000 дeкара земи са изумени от градушките
Градушките са засегнали към 70 000 дка земи, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.В момента работи държавна помощ з...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР