Продължават нарушенията в болницата в Овча купел, институциите мълчат Продължават

...
Продължават нарушенията в болницата в Овча купел, институциите мълчат Продължават
Коментари Харесай

Продължават нарушенията в болницата в „Овча купел”, институциите мълчат

Продължават нарушаванията в болничното заведение в „ Овча купел ”, институциите мълчат
Продължават нарушаванията в Националната профилирана болница по физикална терапия и рехабилитация, намираща се в столичния квартал „ Овча купел “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Пациенти на лечебното заведение оповестяват, че в нарушаване на Националния рамков контракт за медицински действия, както и на Наредбата за реализиране на правото на достъп до здравна помощ, на тях им се събира такса „ Резервация “ в размер на 35 лева Освен, че се оказва противозаконна, тази такса би трябвало да се заплати при плануването на хоспитализация на пациента и не предстои на връщане при положение, че той не бъде приет в болница.

Според пациентите това е следващото жестоко нарушаване от страна на лечебното заведение и попречва правото им на свободен достъп до опазване на здравето.

В началото на този месец в книгата с недоволства на болничното заведение общо 13 от настанените за лекуване са изразили недоволството си от сервираната им храна, оплакали са се от стомашни проблеми и упорстват пред управлението на болничното заведение за възстановяване на качеството ѝ. Според написаното от тях на 29 септември 2018 година (събота) те са осъмнали с болки в корема, гадене, повръщане и разстройство, а с изключение на в книгата за недоволства са подали и телефонен сигнал до Регионалната здравна ревизия.

БГНЕС напомня, че предходната година започва процедура по понижаване на капитала на болничното заведение, с което се лишава собствеността от парцели в кв. „ Горна баня ” и минералната баня в „ Овча купел ”. На 6 септември 2017 година незнайни лица даже провокираха пожар в изоставената баня, която е монумент на културата. През януари 2018 година Столична община пък даде поръчка да се сътвори общ център за проучване на лечебните свойства на минералните води в постройката на банята в "Овча купел", в някогашен ресторант в Ректората на СУ „ Св. Климент Охридски" и в друга постройка на университета на ул. „ Гурко ”. Това е планувано в план за център за върхови достижения на консорциум, който е бил утвърден за финансиране в размер на 29.8 млн. лева по съставен елемент "Нови технологии в изобретателните и рекреативните индустрии" от Оперативна стратегия "Наука и обучение за образован растеж". Капиталът на болничното заведение е понижен от 543 000 на 89 130 лв., само че на 21 май 2018 година един от кредиторите алармира прокуратурата за непозволените дейности на новия шеф Антон Живков. Управителят на компанията „ БП Интех “ ЕООД Борислав Величков написа в сигнала си до Софийска районна прокуратура, че не е получил дължащата му се сума за доставка на термопомпи в размер на 29 950 лв.. Той схваща за намаляването на капитала, откакто прави информация в партидата на сдружението в Агенцията по вписванията и подава несъгласие в деловодството на болничното заведение, с което желае дългът да му бъде изплатен. Това не е сторено и до през днешния ден.

На 19 юни т. година БГНЕС, по Закона за достъпа до социална информация, сложи на Министерство на здравеопазването следните въпроси:

1. Моля, да ни бъде възложен отговора на Министерство на здравеопазването по поставените въпроси в декларация с вх.№ 94-522/17.04.2018г., подадена в Министерство на здравеопазването от чиновници и пациенти на „ НСБФТР ” ЕАД?

2. Преди взимане на решението за безплатно даване на парцелите на „ НСБФТР ” ЕАД на Столичната община имало ли е направен план от страна на управлението на лечебното заведение предусещащ възобновяване на балнеолечебницата?

3. Взето ли е единодушие на наследниците на донорите за безплатно даване на парцела на Столична община?

4. Какъв е броят на прекратените трудови правни отношения на чиновници от „ НСБФТР ” ЕАД от 01.05.2018г. до сегашния миг?

5. Какъв е броят на миналите заболели от началото на годината изразено количествено по месеци?

На всички тези въпроси отговор не е получен и до през днешния ден, а те будят подозрение, че лечебното заведение съзнателно е тласкано към разпродажба. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР