Продължават междуособните стълкновения между многобройните и разпокъсани бандитски формирования, пишат

Продължават междуособните стълкновения между многобройните и разпокъсани бандитски формирования, пишат ...

Терористите в Идлиб се избиват и взаимно се предават на властите.Продължават междуособните стълкновения между многобройните и разпокъсани бандитски формирования, пишат световните агенции. Тази борба не е идеологическа и се води изключително за ресурси и зони за влияние.
 
Един от най-жестоките епизоди от вътрешните неразбории стана взривяването на сграда в селището Урум-ел-Кубра на 10 август. При взрива загинали над 100 високопоставени главатари и полеви командири от различни групировки, събрали се да обсъдят план за създаване на съвместен оперативен щаб за противопоставяне на правителствените войски.
 
Вероятно експлозията е дело на терористите от „Джебхат ан-Нусра” (Хайят Тахрир аш-Шам - ХТШ) с цел укрепване на влиянието си в източната част на Идлибската зона и не допускане на обединяването на конкурентите.
 
Все по-често световните агенции съобщават за рязък скок в процеса на преговорите за доброволно примиряване на враждуващите страни.
 
Практически е постигната договореност с лидера на „умерената” групировка „Ахрар аш-Шам” Абу-Осман-ал-Идлиби” за преминаване на страната на правителствените войски. Тя отдавна е конкурент на „Хайят Тахрир аш-Шам, която обаче взела надмощие. Това принудило „Ахрар аш-Шам” да се съюзи с протурската „Нур ад-дин-аз-Зинки” под новото общо наименование „Джабхад Тахрир Сурия”, но и това не им помогнало особено.
 
През последните седмици конфликтът се засили. БЛИЦ разказа в началото на месеца как в засада, подготвена от ХТШ, попадна полевият командир на „Нур ад-дин-аз-Зинки” Абу Алхалик Абдлула Джиро. Проучвайки маршрутите, по които се движи Абу Алхалик, и знаейки неговата патологична ненавист към правителството в Дамаск, терористите от ХТШ минирали флаг на САР край пътя. Недалновидният полеви командир се хванал на уловката и виждайки флага, се втурнал да го сваля. От мощния взрив на място загинали командирът и още един негов приближен, те буквално били разкъсани на парчета.
 
Значителните загуби сред ръководния състав за една седмица фактически обезглави съюза на „Ахрар-аш Шам” и „Нур ад-дин-аз-Зинки”. Тогава останалите живи полеви командири от „Ахрар аш-Шам” решили да предадат съюзниците си от „Нур ад-дин-аз-Зинки” (същите, които заклаха като агне палестинското момче).
 
Превод и редакция: БЛИЦ
 

Източник: blitz.bg