Продължават междуособните стълкновения между многобройните и разпокъсани бандитски формирования, пишат

...
Продължават междуособните стълкновения между многобройните и разпокъсани бандитски формирования, пишат
Коментари Харесай

Терористите в Идлиб се избиват и взаимно се предават на властите

Продължават междуособните стълкновения сред многочислените и разпокъсани бандитски формирования, пишат международните организации. Тази битка не е идеологическа и се води извънредно за запаси и зони за въздействие.

Един от най-жестоките епизоди от вътрешните неразбории стана взривяването на постройка в селището Урум-ел-Кубра на 10 август. При гърмежа починали над 100 високопоставени главатари и полеви командири от разнообразни групировки, събрали се да обсъдят проект за основаване на взаимен действен щаб за опълчване на държавните войски.

Вероятно детонацията е дело на терористите от „ Джебхат ан-Нусра” (Хайят Тахрир аш-Шам - ХТШ) за подсилване на въздействието си в източната част на Идлибската зона и не допускане на обединяването на съперниците.

Все по-често международните организации оповестяват за внезапен скок в процеса на договарянията за непринудено примиряване на враждуващите страни.

Практически е реализирана договореност с водача на „ умерената” формация „ Ахрар аш-Шам” Абу-Осман-ал-Идлиби” за прекосяване на страната на държавните войски. Тя от дълго време е съперник на „ Хайят Тахрир аш-Шам, която обаче взела превъзходство. Това принудило „ Ахрар аш-Шам” да се съюзи с протурската „ Нур ад-дин-аз-Зинки” под новото общо название „ Джабхад Тахрир Сурия”, само че и това не им помогнало изключително.

През последните седмици спорът се ускори. БЛИЦ описа при започване на месеца по какъв начин в засада, готова от ХТШ, попадна полевият пълководец на „ Нур ад-дин-аз-Зинки” Абу Алхалик Абдлула Джиро. Проучвайки маршрутите, по които се движи Абу Алхалик, и знаейки неговата патологична злоба към държавното управление в Дамаск, терористите от ХТШ минирали байрак на САР край пътя. Недалновидният полеви пълководец се хванал на уловката и виждайки флага, се втурнал да го смъква. От мощния гърмеж на място починали командирът и още един негов доближен, те безусловно били раздрани на части.

Значителните загуби измежду управителния състав за една седмица в действителност обезглави съюза на „ Ахрар-аш Шам” и „ Нур ад-дин-аз-Зинки”. Тогава останалите живи полеви командири от „ Ахрар аш-Шам” решили да предадат съдружниците си от „ Нур ад-дин-аз-Зинки” (същите, които заклаха като агне палестинското момче).

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР