Продължават масовите протести в Южен Ирак, предизвикани от прекъсването на

...
Продължават масовите протести в Южен Ирак, предизвикани от прекъсването на
Коментари Харесай

Продължават протестите в Ирак - четирима загинаха, други 128 са ранени

Продължават всеобщите митинги в Южен Ирак, провокирани от спирането на електрическата енергия, съобщи Анадолската организация, представена от БГНЕС.
В Басра протестиращите са влезнали в битка със силите за сигурност при опита си да обхванат в постройката на локалния парламент. В резултат на конфликта двама души са изгубили живота си, а други 35, в това число 16 души служители на реда, са били ранени.
Освен в Басра, електричеството е прекратено и в провинциите Мутана, Майсан и Ди Кар, където също има всеобщи демонстрации по този мотив и опити за завладяване на държавни и общински здания.
Две са жертвите на конфликтите в провинция Мутана, а ранените измежду силите за сигурност са повече от 50. В Майсан няма жертви, само че ранените са 24. В Ди Кар полицията е предотвратила опита на протестиращите да завладяват постройката на локалния парламент, при който са ранени 12 от стачкуващите и седем от иракските сили за сигурност.
Припомняме, че уличните митинги започнаха през предходната седмица в богатата на нефт южна иракска провинция Басра, само че скоро по-късно се разраснаха към редица други градове. Жителите на столицата Багдад също излязоха на улицата.
Освен превъзмогване на проблемите с водо и електроснабдяването, стачкуващите желаят възстановяване изискванията на живот, справяне с безработицата и корупцията.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР