Продължават консултациите при президента преди връчването на първия мандат за

...
Продължават консултациите при президента преди връчването на първия мандат за
Коментари Харесай

Радев и Нинова се скараха за F-16 и Грипени-те! Той: Вие бяхте вицепремиер, когато правителството финализира този договор! Тя: Не е сега моментът за такива харчове!

Продължават консултациите при президента преди връчването на първия мандат за сформиране на кабинет. Държавният глава се среща с представители на парламентарната група на Българска социалистическа партия.  В началото на диалозите Румен Радев настоя, че опитът на Българска социалистическа партия може да бъде доста потребен в договарянията за сформиране на работещо държавно управление, в границите на този парламент.
 
" Вие бихте ли подкрепили въобще, а и при какви условия, в случай че това стане, първия мандат? Бихте ли се присъединили и под каква форма, а и под какви условия с някогашните си съдружни сътрудници в бъдещото ръководство на страната, с втори мандат? ", обърна се той към представителите на левицата. Наред с това президентът открои и другите неотложни задания пред Народното събрание - нужните закони за Плана за възобновяване и резистентност, както и дейности за преодоляване на икономическата и обществена рецесия в страната.
 
" За нас има три значими задания в този парламент – приемането на бюджет със обществена устременост, с цел да подсигуряваме приходите на хората и развиване на бизнеса, законите за Плана за възобновяване и резистентност, както и избиране на държавно управление ", уточни на собствен ред водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
 
Според нея времето в договаряния за държавно управление " най-малко до момента е изгубено ". Няма резултат от договарянията, настоя Нинова.
Не мисля, че времето е загубаено, конституцията не лимитира президента в периоди. 3 пъти връчвах мандата на Българска социалистическа партия и три пъти Българска социалистическа партия не сформира държавно управление, отговори президентът. 
 
Румен Радев уточни, че в случай че не се сформира държавно управление, се върви към избори в края на януари - началото на февруари, когато не е удачно - нито поради акциите, които би трябвало да се водят по коледните празници, нито разгарът на зимата е време да се върви до урните.
 
Констатираме, че до в този момент даденото време не даде резултат. Когато ни връчихте третия мандат го задържахме дълго, с цел да се одобри бюджет, продължи Нинова. Показахме, че сме виновни, в този момент също подхождаме отговорно. Искаме постоянно държавно управление, ние първи мандат няма да подкрепим, 6 години се опитваме да покажем, че този модел е привършен и би трябвало да се промени. При втория мандат на Политическа партия - в случай че те ни поканят на диалог ще участваме, с тях постигнахме положителни неща, задоволени сме от нещата по отношени на обществена политика, означи тя. 
 
В последните дни имаме разлики и това е обикновено, само че ще участваме в диалог с тях, сподели ръководителят на Българска социалистическа партия.
Това е вашият бюджет, служебното държавно управление удължава него, акцентира Румен Радев. Всички сме загрижени за обществената рецесия, за сагата с дървата. Не приемем и това, че няма да има заплати и пенсии, че служебното шравителство обрича на апетит и мрачевина - всички обществени политики се резервират, съобщи президентът. 
 
Днес стана ясно,че ще има коледни добавки, стартират и диалози със синдикати за МРЗ, работи се по понятието " енергийна беднотия ". Правителството завари високи темпове на инфлация и нейното преодоляване беше приоритет. Сега имаме закъснение на темпа, похвали държавното управление си Радев.
 
Казвате, че оферирате удължение на нашия бюджет, само че той към този момент не е настоящ, инфлацията изяде нарастването, заяде се още веднъж Нинова.  И продължи: " Служебният кабинет внесе план за новите 8 F-16 - ние твърдим, че в този момент не е моментът за такива харочове. Като не може да се прави дълготрайна политика по приходите, за какво ще се прави такава дълготрайна политика по сигурността ", изведе абсурден извод председателката на Българска социалистическа партия.
 
Радев напомни, че: 
" По време на вашето държавно управление пристигнаха договарянията за вторите 8 изтребителя от Съединени американски щати, тези 30 млн. са заложени в бюджета на защитата от вашето държавно управление. Договорите се реализираха от служебното държавно управление, тъй като има периоди. Това е продължение на вашата политика ".  
 
Вашето държавно управление изпрати писма до Съединени американски щати, Нидерландия, Франция и Швеция за лизинг на самолети втора употреба. Тази преписка продължава с две страни (Франция и Швеция, бел. ред.). Ако има работеща оферта ще се прегледа в защитата, в Министерски съвет и ще стигне до Народно събрание, което ще реши дали има опция да се мине на алтернатива за лизинг. Добре е да има повече осведоменост и по-рационално говорене на тази тематика. Вие бяхте вицепремиер, когато държавното управление завърши този контракт, жегна Нинова Радев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР