Продължават компенсациите за битовите потребители и топлофикационните дружества заради високите

...
Продължават компенсациите за битовите потребители и топлофикационните дружества заради високите
Коментари Харесай

С 83 млн. лева компенсират потребителите на природен газ

Продължават обезщетенията за битовите консуматори и топлофикационните сдружения поради високите цени на природния газ. Това е решило държавното управление на днешното си съвещание (на 24-и февруари), одобрявайки продължение на програмата за компенсиране, призната на 25 януари 2022 година.

Предвиденият бюджет за осъществяване на програмата е 83 млн. лв. . Компенсациите ще бъдат изплатени до 30 април 2022 година.

Мярката визира битовите консуматори и потребителите на топлофикационните сдружения, които употребяват природен газ като главно гориво и имат издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила с доминиращ топлинен товар за битови потребности. Те ще бъдат обезщетени поради растящите цени на синьото гориво и за месеците февруари и март.

Компенсациите за тях са изчислени като 50% от разликата сред цената на публичен снабдител, утвърдена от КЕВР за съответния месец и прогнозната цена за първото тримесечие на 2022 година, според Решение на КЕВР № Ц- 26 от 1 юли 2021 година.

В сумите Данък добавена стойност не е включен. При този механизъм размерът на компенсацията е 30.54 лева./MWh за м. февруари 2022 година и индикативно 29.58 лева./MWh за март 2022 година.

Плащането на средствата по Програмата се прави по Споразумение сред Министерството на енергетиката (МЕ) и фонд „ Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС). Съгласно подписаното съглашение Министерството на енергетиката ще уведомява фонд „ Сигурност на електроенергийната система " за размера на полагащата се отплата, като ФСЕС ще извърши заплащането на посочената сума в 3-дневен период от приемането на уведомлението.

Средствата ще се превеждат по парична сметка, посочена от съответния заявител на компенсацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР