Продължават клиничните прегледи на дребни преживни животните от съседните населени

...
Продължават клиничните прегледи на дребни преживни животните от съседните населени
Коментари Харесай

Румен Порожанов: Продължават клиничните прегледи на животните в Странджа


Продължават клиничните прегледи на дребни преживни животните от прилежащите обитаеми места на надзорната зона в Странджа, а в Болярово плантация с 200 животни е изолирана. Това сподели министърът на земеделието, храните горите Румен Порожанов по време на парламентарния надзор, представен от "Фокус ".

"От изключителна значимост е прецизно да се съблюдават всички наложени ограничавания и да се извършват ограниченията ", изясни Порожеанов. Той даде последователност на болестта и разясни, че са направени аутопсии на по две животни от селата Крайново и Странджа.

Днес комисията на Европейска комисия завършва своята работа по наблюдението на ограниченията, които подхваща България. "Към момента в село Шарково имаме едно стадо, което не е евтаназирано, и още две по-малки в същото село. Преустановихме при доста прецизно съблюдаване на дезинфекционна политика, непоколебим надзор от позиция на допускане на хора неразпространение на заболяването ", съобщи Порожанов. Той подчертава, че тук-там някои стопани не са допускали ветеринари за второстепенен обзор.

Министърът добави, че е са основани няколко съвета на локално равнище в Болярово, както и регионален съвет. "В Болярово самата плантация от към 200 и няколко овце е изолирана. Няма никакъв достъп до останалите стада в село Шарково и заради това, че няма клинични признаци на животните сега, се разбрахме със притежатели, че ще вземем втори проби под доста непоколебим карантинен надзор, с цел да се види дали има заболяване. Въпреки това отложихме за през днешния ден да се вземат пробите ", сподели Порожанов.

Той разясни, че ръководещите са обезпокоени от обстановката, тъй като има няколко стада, които не са евтаназирани. "Едното е на вуйна Дора. Там няма открит положителен резултат ", сподели той и добави, че стадото обаче е в село Воден, където има позитивни резултати за чума. По отношение на компенсациите той разясни, че към този момент във Воден и Кости са изплатени. "Днес се изплащат в кметствата на Крайново и Странджа. В понеделник всички скотовъди от Шарково, на които са унищожени стадата, ще бъдат изплатени компенсациите ", съобщи Порожанов.

Заболяването чума по дребните преживни животни се предизвиква от вирус, който визира овцете и козите, само че не е заплаха за хората. Източник на зараза са болните животни. Предаването на заболяването става с пряк контакт сред заболели и здрави животни, както и със инфектирани с вируса фуражи, съоръжение, транспортни средства. Наличие на болестта в избрана територия внезапно лимитира опцията за търговия с животни, както и с търговия с продукция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР