Продължават действията по разследването в сградата на НОВЕ ИНТЕРНАЛ ЕООД

...
Продължават действията по разследването в сградата на НОВЕ ИНТЕРНАЛ ЕООД
Коментари Харесай

Продължава изземането на антики от офисите на Божков

Продължават дейностите по следствието в постройката на " НОВЕ ИНТЕРНАЛ " ЕООД на ул. " Московска " №43 , осведомят от спецпрокуратурата.

В хода на осъществените претърсвания са конфискувани още 771 предмета, притежаващи белезите на движими културни полезности. Така общият им брои към този момент възлиза на 4381 предмета, при регистрирани от обвинения Васил Божков по реда на Закона за културното завещание едвам 212 артефакта.

Паралелно се правят дейности по претърсвания и изземвания и от пространства, находящи се на бул. " Васил Левски " №79 . Оттам са конфискувани още 106 броя предмета.

От Спецпрокуратурата прецизират, че дейностите по следствието, свързани с изземване на описаните движимости, се правят при прецизно съблюдаване на процесуалните правила, както и на одобрените интернационалните практики за пакетиране, превозване и предпазване на артефакти, с оглед оптимално опазване на достоверността им.

Припомняме, на 30 януари стана ясно, че ревизират сбирката от антики на Божков.

На 31 януари той съобщи изрично, че счита да изчака в чужбина правосъдната фаза. След това от прокуратурата обявиха, че Божков се намира в ОАЕ.

На 3 февруари стана ясно, че изземат антики от офисите на " Нове холдинг ". Според експерти, с цел да бъдат превозени скъпите предмети, всеки от тях би трябвало да бъде пренесен в специфична кутия, която да е климатизирана към температурата в стаята, където е бил съхраняван артефакта.
 Изземват в чували още антики от офисите на Васил Божков Обновена
Изземват в чували още антики от офисите на Васил Божков

Предстои да бъде назначена археологическа експертиза

Операцията по претършуване и изземване на доказателства продължаваше два дни, като от вкъщи на Божков бяха конфискувани голям брой картини.

Междувременно от Националната художествена академия обявиха, че не е желана оценка от тях за сбирката на Васил Божков.
 С защита с автомати изнасят още предмети от сбирката на Божков
С защита с автомати изнасят още предмети от сбирката на Божков

Колекцията на предприемача се състои от над 30 000 експоната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР