Продължават дебатите за конституционните промени в македонския парламент, записани са

...
Продължават дебатите за конституционните промени в македонския парламент, записани са
Коментари Харесай

Любчо Трохаров: Песимист съм за успеха на Заев да наложи гласуване в полза на договора

Продължават дебатите за конституционните промени в македонския парламент, записани са 67 депутата, които желаят да се изкажат, съгласно осведомителните организации. Мненията на народните представители са двуполюсни, че би трябвало да се гласоподава бъдещето на страната, както и това, че не може да се загуби нейната еднаквост. Вчера след изявлението на Зоран Заев, в което той предложи помиряване и амнистия започнаха и разнообразни тълкувания, едно от които, е че той предлага прошка за наказаните за побоя в Народното събрание на 27-и април 2016г. Дебатите в Македонския парламент не престават
“От информацията досега възможностите Заев да успее да събере гласове са дребни. Категорична е опозицията, че няма за гласоподава. Може би би трябвало да чакаме съмнения в партията на Заев, защото проблемите, който ще се разискват засягат съществени въпроси – идеологически и политически. Личното ми мнение, е че съм по-скоро черноглед, по отношение на това, че Заев ще успее да наложи гласоподаване в употребява на контракта “, сподели в предаването “12+3 “ Любчо Трохаров, дипломат от кариерата, някогашен дипломат на България в Белград, Загреб и Сараево.

“Съгласно процедурата, която беше авансово контрактувана, след неуспеха на това гласоподаване в границите на тези 10 дни може да се чака, че министър председателят Заев ще разгласи предварителни парламентарни избори, само че бихме могли да кажем, че той поема сериозен риск даже с предварителни избори, тъй като той предлага помиряване, само че не предлага прошка на наказаните, по тази причина от позиция на неговите фенове малко от неговия имидж ще спадне “, разяснява Трохаров.

Относно опцията за компромис от страна на опозицията дипломатът сподели:

“Да, нужни са осем-девет гласа към този момент, само че до този миг няма никакъв сигнал, че ще има някакви отстъпки, тъй че аз считам, че рискът е огромен и не се знае какво ще доведат едни нови избори “

Печели ли опозицията от тази решителност:

“Аз считам, че самата общност, както и политическите сили сега в Македония не са готови, с цел да вземат такива радикални решения. Тук не става въпрос единствено за политика, само че възможни промени в конституцията ще обиден идеология, която се утвърждава в продължение на 70 години и политиката, която я следва в Скопие, от която до момента няма оттегляне и корекции “, разясни той.

На въпрос дали македонците схващат, че избора на приемането на измененията проправя ъгъл европейските полезности и НАТО, Трохаров разяснява по този начин:

“Малко хора са го разбрали, само че тук има и различен детайл, тази идеология, която е налагана в продължение на 70 години, обвързвана с дебългаризацията на Вардарска Македония, тя е доста същностна, защото доста пластове от популацията са били наранени и в областта на културата и науката и измежду елементарни хора “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР