Продължават да са силни ветровете на връх Шиша Пангма, където

...
Продължават да са силни ветровете на връх Шиша Пангма, където
Коментари Харесай

От авиокомпанията с подробности каква ще е операцията за спасяването на Боян Петров

Продължават да са мощни ветровете на връх Шиша Пангма , където на 3 май изчезна българският планинар Боян Петро в. Лошите атмосферни условия не разрешават на избавителните хеликоптери на „ Симрик Еър “ да излетят. Спасителите и водачите са в подножието на върха в селището Нялам в подготвеност да стартират издирването. Това заяви за „ Дарик “ Каруна Манандхар от самолетната компания . В случай че вятърът не стихне, те ще пренощуват в тибетското село и ще продължат задачата си на следващия ден, както след това стана ясно, че ще бъде. Екипът се състои от трима водачи и трима спасители, измежду които е алпинистът с няколко международни върха Мингма Шерпа. Два са маршрутите за полет до мястото, откъдето ще стартира претърсването. В изявление за „ Дарик “ по-рано тази седмица Шерпа сподели, че съгласно него Боян Петров може да е в замръзнал сектор сред трети лагер и върха.

 
„ Симрик Еър “ е правила голям брой такива интервенции, само че за пръв път отвън Непал, уточни Каруна Манандхар от самолетната компания.
 
„ Два от хеликоптерите ни излетяха сутринта с екипажа и оборудването, пресякоха границата и сега се намират в селището Нялам в Китай. Не можаха да се повдигнат поради мощния вятър. Налягането от вятъра е прекомерно огромно, по тази причина вертолетите са кацнали в Тибет. В непрекъснат контакт сме с нашите капитани и водачи “, съобщи Манандхар.

 
В екипа има експерти по избавяне . Ако видят вероятни следи , ще стартират да летят над този регион и в случай че видят нещо, могат да кацнат. Ако няма уместно място за кацане, не е проблем. Хората, които са в екипа, са експерти по избавяне с въже. Те са в положение да се спуснат от хеликоптера и да проведат наземна акция по търсене и избавяне “, добави Каруна Манандхар.
 
Провеждали сме доста такива избавителни интервенции , само че не в този регион. Той е в Китай, отвън Непал, отвън нашата страна. В Непал сме правили голям брой акции по търсене и избавяне. Преди няколко месеца, да вземем за пример, намерихме двама тайвандски алпинисти. Единият, за благополучие, беше жив. Направихме две акции с въжета. Спасили сме доста хора в Непал, само че отвън страната сме за пръв път “, добави тя.

 
„ Зависи от обстановката, от изискванията, при които се намира. Ако е бил в лагер, се надяваме, че е жив. Целта ни е да го намерим жив, само че зависи какъв брой високо можем да стигнем. Имали сме сходни случаи и преди. Ще създадем най-хубавото, на което сме способни “, показаха още от самолетната компания.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР