Продължават да не достигат учители в Пловдивско. Седмица преди началото

...
Продължават да не достигат учители в Пловдивско. Седмица преди началото
Коментари Харесай

Преди началото на учебната година в Пловдивско все още се търсят учители

Продължават да не доближават учители в Пловдивско. Седмица преди началото на образователната година най-трудно се попълнят свободните работни места в селата. Причината - предлага се работа на повърхностен щат, заплащането е по-малко и се пътува повече.

Перущица

В Пловдивско интервютата с кандидат-учителите ще продължат и през последната седмица преди началото на образователната година. Директорът на главно учебно заведение „ Петър Бонев " в Перущица признава, че това лято мъчно е попълнил незаетите училищен места. Младите фрагменти не желали да работят в отдалечени краища, където и заплатата е по-ниска, по тази причина се наложило да назначава педагози в пенсионна възраст.
Бойко Иванов - шеф на ОУ " Петър Бонев " -Перущица: Тенденцията на излизане на учители заради пенсионна възраст продължава и това е повода за дефицит на фрагменти. За страдание през тази година в диалог с сътрудници разбирам, че много пенсионери аплайват като учители и заради дефицит на млади експерти, те заемат като правоспособни учители местата в учебните заведения.
Данните на Регионалното ръководство по образованието демонстрират, че в Пловдивско най-вече се търсят учители за лекторски часове.
Марияна Механджиева - старши специалист по начално обучение - РУО-Пловдив: Това са най-вече в дребните обитаеми места, където надлежно по-малкия брой възпитаници допуска по-малък брой паралелки и невъзможността да се назначат учители на цялостен щат.
А с цел да преборят неналичието на фрагменти, от просветното министерство обмислят хора без педагогическо обучение да получават право да преподават. Те ще минават едногодишно образование и заплатен стаж.
Иванка Киркова - шеф на Регионално ръководство по образованието в Пловдив: Би било допустимо особено в инженерните специалности и компютърните науки. Защо не и обществените действия?!
От министерството на образованието са безапелационни, че всички учебни заведения в Пловдивско ще бъдат обезпечени с преподаватели и образователният развой ще стартира на всички места обикновено.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР