Продължават честванията по случай 150-годишнината от основаването на Българската академия

...
Продължават честванията по случай 150-годишнината от основаването на Българската академия
Коментари Харесай

БАН чества днес 150 години от създаването си

Продължават честванията по случай 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките.

Кулминацията на поредицата от събития ще бъде концерт-спектакъл, който ще се състои довечера в Националния замък на културата. На тържественото събитие ще участва и президентът Румен Радев, който ще приветства учените по случай празника им.

На тази дата през 1869 година в румънския град Браила е учредено Българското книжовно сдружение, чийто приемник е Българска академия на науките.

Председателят на най-голямата научна организация у нас учен Юлиян Ревалски акцентира изгодите от науката:
„ Без нея няма конкурентноспособна стопанска система, няма положително опазване на здравето, няма национална сигурност - науката е неделима част от образованието “.

Карекин Есмарян е основен помощник към Института по физика на твърдото тяло към Българска академия на науките. Научният му принос е обвързван с създаването на покрития, които при контакт с вода и други течности остават изцяло сухи.н Въпреки ниското възнаграждение младият академик е направил избор да остане в родината си:

„ Моята персонална мотивация е най-много любовта към България и това, че ние сме се родили тук, а и тук са нашите семейство и другари. Разбира се е мъчно да се прави просвета в условия на липса на социална поддръжка, само че мисля, че ще повишим значително равнището на научните проучвания в България “.

По случай празника на учените през днешния ден музеите на Българска академия на науките, както и Ботаническата градина ще работят с вход свободен за гости.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР