Продължаващите масови протести в САЩ след смъртта на чернокожия Джордж

...
Продължаващите масови протести в САЩ след смъртта на чернокожия Джордж
Коментари Харесай

Американците подкрепят масовите протести в САЩ

Продължаващите всеобщи митинги в Съединени американски щати след гибелта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис са централна тематика в английския и американския щемпел.

"Вашингтон пост " обобщава ставащото в заглавие "Блокирани и обсадени, служителите на реда се пробват да вникнат в националния яд ".

Авторът показва, че доста пъти в предишното полицията е била обект на митинги, само че в никакъв случай по този метод. Изданието цитира Робърт Харис - служител на реда от Лос Анджелис и ръководител на полицейски профсъюз. По думите му негови сътрудници се усещат като ветерани от Виетнам, които се връщат в страна, която ги ненавижда. Не че нашите членове чакат благодарности.

"Трудното е да схванеш, че протестиращите желаят да се отнасят с тях като с равни, почтено и с почитание, само че не се държат по този начин с служителите на реда ", показва Харис. "Духът е невисок. Полицаите понесоха доста удари ", споделя той.

"Вашингтон пост " отбелязва, че от началото на тази година служители на реда са простреляли и умъртвили близо 500 души, приблизително по трима дневно.

Тази численост не включва хора като Флойд, чиято гибел е била породена по различен метод. Но фактът, че чиновниците на реда се усещат блокирани и обсадени, усложнява напъните гибелта на Флойд да се трансформира в катализатор за смяна на системата и попречване на типичната грубост, какъвто е казусът на Флойд.

Хиляди опечалени се простиха с чернокожия Джордж Флойд в Хюстън

"Опазването на реда е единствената специалност, където по тебе хвърлят камъни, тухли и коктейли "Молотов ", просто тъй като ти си сътрудник на някого, направил нещо в действителност извънредно на хиляди километри от теб ", разяснява Стивън Касстивън - началник на интернационалната асоциация на полицейските началници, представен от вестника.

Изданието напомня и казаното през вчерашния ден от Майк О`Миъра - водач на полицейския профсъюз в Ню Йорк: "Спрете да ни третирате като животни и бандити и започнете да се отнасяте с нас с известно почитание ". Изолирани сме от диалога. Оклеветени сме. Това е непоносимо, заключава служителят на реда.

"Същевременно изрично болшинство от американските жители, близо три четвърти, поддържа митингите. Повече от две трети от интервюираните споделят, че убийството на Флойд е отражение на по-широки проблеми, свързани с полицейското отношение към чернокожите американци. След аналогични митинги през 2014 година във Фъргюсън, щата Мисури, поддръжка за промени са декларирали по-малко от половината интервюирани ", напомня "Вашингтон пост ".

Дейвид Клингър - някогашен служител на реда, в този момент криминолог в университета в Сейнт Луис, сподели за вестника, че доста някогашни негови сътрудници са комплицирани от вълната от яд, пред която са изправени.

Британският в. "Гардиън " задава въпроса - какво следва след 15 дни на смайващи митинги. Изданието цитира философа и обществен критик Ноам Чомски, че реакцията на отвратителното ликвидиране на Флойд е била изумителна в народен мащаб, като пламенна решителност и междурасова взаимност. Злокачественият израстък, заразил Белия дом, счита Чомски, беше изваден на показ в цялата си грозотия.

"Демонстрациите навлизат в третата си седмица, без да губят инерция, само че все по-често се чува въпросът: какво следва оттук насетне? Къде ще отиде цялата тази сила, отприщена от митингите. Какво ще стане с апелите за разформироване на полицията, когато скандирането утихне. Походите на митинга са тактичност, " споделя Чомски за "Гардиън ". Още не се е оформила някаква тактика, даже съответни цели оттатък концепцията за огромна промяна на полицейските процедури и отговорности.



Ноам Чомски

Чомски напомня появяването на придвижването "Окупирай Уолстрийт " през 2011 година Той акцентира, че и то било тактичност, а не тактика, само че е оказало влияние - насочило е погледите към изключителното неравноправие, което трови обществото при неолибералния режим.

Вестникът цитира и Дейна Фишър - преподавателка по социология в университета в Мериленд, че ставащото в 750 града в Съединени американски щати е златна опция за трагична смяна, която може да бъде реализирана посредством президентските избори през ноември. Фишър вижда прилики с придвижването за цивилен права и удивителна опция хората да канализират протичащото се на улиците в посока политически активизъм, изключително в изискванията на наближаващите решаващи избори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР