Продължаващата в последните седмици обиколка на главния прокурор Иван Гешев

...
Продължаващата в последните седмици обиколка на главния прокурор Иван Гешев
Коментари Харесай

Една спецакция и "гръмки заглавия" с името на Иван Гешев. Какво се случи в "Биберон"?

Продължаващата в последните седмици обиколка на основния прокурор Иван Гешев из страната във вторник спря в Силистра. В този миг там се организираше полицейска акция, чийто обект се оказа и детски център " Биберон ". Това съвпадане докара до медийни заглавия, които свързаха визитата на Гешев в града точно с инспекцията на " Биберон ".

В сряда прокуратурата разгласява позиция, в която декларира, че " не отхвърля правото обществото да бъде осведомено съгласно стандартите и нормите на съответната медия, само че не приема опитите за операция посредством гръмки заглавия, които не дават отговор на обективната истина ".

Свободна Европа потърси информация от всички забъркани страни.
Има ли цигари при царевичните пръчици?
" Влезли са и са почнали да ровят. Търсили са цигари при царевичните пръчици, близалките и пакетите с покривки за маси ", описа в сряда пред Свободна Европа собственичката на детски център " Биберон " Пламена Тончева.

От декември 2017 година нейната компания " Деяна груп " има подписан контракт с Община Силистра за наем на парцел от 16.82 кв. м в двора на общинския " Обединен детски комплекс ". Става въпрос за павилион, в който се продават храни и питиета, а към него извън има и маси с 12 места за сядане. Целият този обект е вписан в общината като кафе-аперитив " Биберон ".

Според контракта за наем общината отдава на Тончева " заведение за хранене и развлечения през летния интервал (от 01 април до 30 септември) и за склад през зимния интервал (от 01 октомври до 31 март) ".

Именно в това помещение пристигналите във вторник служители на реда са търсили акцизни артикули и по-конкретно – цигари и алкохол. По думите на Тончева пред Свободна Европа заведението ѝ в никакъв случай не е предложило такива артикули, тъй като се намира на територията на " Обединен детски комплекс " и се посещава главно от майки с деца.
Случайна инспекция или спецакция?
" Попитах ги: " По сигнал ли идвате? " Те споделиха: " Не, акция е ", споделя собственичката на " Биберон " с уточнението, че проверяващите са упорствали да схванат къде са " складовете с цигарите и алкохола ".

Според публично известие на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Силистра служителите на реда не са проверявали детски център, а " кафе-аперитив, носещо идентично название с това на парти-център ".

" В града няма друго кафе-аператив " Биберон ". Моето е и част от детски център ", изясни по този мотив Пламена Тончева.

Тя даде на Свободна Европа протокол от инспекцията, при която не е намерено нищо неправилно. Документът обаче не се чете, тъй като по думите на Тончева " служителите на реда имаха проблем с индигото ". Собственичката на " Биберон " сподели още, че всичко това се е случило пред очевидци, а инспекцията е траяла час и половина.

От известието на локалната полиция излиза наяве още, че инспекцията в " Биберон " е била част от " профилирана полицейска интервенция за противопоставяне на битовата престъпност, в това число определяне на акцизни артикули без бандерол ". Действията на Министерство на вътрешните работи са били следени от Окръжната прокуратура в Силистра.
Какво прави Иван Гешев в Силистра?
Акцията в детския център съответства с визитата на основния прокурор в града във връзка разкрито от локалната Окръжна прокуратура битово ликвидиране в село Искра. В тази връзка Дирекция " Публична връзка " към прокуратурата разгласява в сряда позиция във връзка две медийни заглавия: " Гешев е в Силистра – обискиран е детски център " Биберон " и " Борбата с битовата престъпност на Гешев доближи и до детски център " Биберон ".

" Провереното обект кафе-аперитив не е детски център по смисъла на Наредба 1 от 2009 година, а е питейно заведение. В хода на интервенцията на Министерство на вътрешните работи, извършена в гр. Силистра, са били тествани десетки обекти, измежду които и кафе-аперитив, носещ идентично име с това на детски център, който по документи не съществува ", настояват от държавното обвиняване.

Оттам допълват, че визитата на Иван Гешев в града е планувано и " по никакъв метод не е обвързано с извършената от икономическа полиция инспекция в същия ден ". Като мотив за визитата на Гешев в позицията се загатва и убийството на 56-годишен мъж в село Искра, за което преди ден стана ясно, че е било осъществено от 15-годишно момче, което е арестувано няколко часа след закононарушението.

*Източник: https://www.svobodnaevropa.bg
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР