Продължаване на кохезионната политика и запазване на безвъзмездното финансиране в

...
Продължаване на кохезионната политика и запазване на безвъзмездното финансиране в
Коментари Харесай

Българската позиция в ЕС: Продължаване на кохезионната политика и запазване на безвъзмездното финансиране и след 2020 г.


Продължаване на кохезионната политика и опазване на безвъзмездното финансиране в нея и след 2020 година е позиция, която нашата страна ще пази в европейските институции. Това споделя в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева, която е и заместник-председател на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове.

Сред предпочитаните тематики в бранш " Околна среда ", по които ще се работи по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, е предстоящото обявяване през тези дни на Стратегията на Европейската комисия /ЕК/ за оползотворяване на отпадъците от пластмаса. Целта е превръщането на отпадъците в запас, разяснява Василева.

По думите й на дневен ред ще бъдат и въпросите, свързани с водите, около разглеждането на Директивата за питейните води. Въпросите, отнасящи се до изменението на климата, също ще бъдат предмет на диалози, сподели ръководителят на парламентарната екокомисия. Тя означи, че подобряването на качеството на въздуха е значителен проблем, който стои във фокуса на публичното внимание и институциите, и изисква напъните на всички.

Ивелина Василева очерта главните цели на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, измежду които Западните Балкани, продължаването на кохезионната и на селскостопанската политика, сигурността и стабилността на Европа. Дигиталната стопанска система и киберсигурността са други тематики от дневния ред, които ще бъдат обсъждани по време на Българското председателство, сподели Василева.

Тя разяснява и продължаващите екологични митинги в столицата и в страната, свързани с така наречен проблем Банско. Според нея казусът е в недоверието, в неналичието на задоволително сигурност у някои групи природозащитници, че ще бъдат спазвани законовите правила и правила. Затова е значимо да има бистрота и повече осведоменост от страна на концесионера, да има сигурност, че законът и разпоредбите се съблюдават, сподели тя. Василева уточни, че всички би трябвало да се върнат към градивния звук и разговора.

Публикуваме цялостния текст на изявлението на Ивелина Василева за Българска телеграфна агенция:

Чистотата на въздуха е оповестена като една от предпочитаните тематики в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Какво ще се направи за възстановяване на качеството на въздуха?

- Подобряването на качеството на въздуха е значителен проблем, който стои и на публичното внимание, и във фокуса на напъните на институциите. Той изисква напъните както на всички институции, по този начин и на всеки един жител. България наред с други страни - членки на Европейски Съюз, регистрира превишения на фини прахови частици във въздуха на огромните градове. Това не е проблем, който е зародил през днешния ден или през вчерашния ден, а стои на дневен ред от доста години. Действително е направено доста за възстановяване на положението, имайки поради, че в България няма проблем с различен вид замърсители като да вземем за пример азотни или серни оксиди, като се изключи региона на Гълъбово. Трябва обаче да продължим да работим интензивно с съответни ограничения и, несъмнено, с резултати, осъзнавайки, че чистотата на въздуха е директно обвързвана с човешкото здраве.
Още по време на втория кабинет " Борисов " работихме дружно с сътрудниците от другите ведомства по казуса - основана беше междуведомствена работна група за правенето на стандарт за горивото, което се употребява за битовото отопление; стартира разискване на реформирането на метода, по който се дават обществените помощи на енергийно бедните хора. Със Световната банка предприехме дейности по основаването на Национална стратегия за качество на атмосферния въздух.
Надявам се това да е последният отоплителен сезон, в който се употребяват некачествени твърди горива за битово отопление.
Конкретните ограничения за по-чист въздух във всяко обитаемо място се дефинират в общинските стратегии за възстановяване на качеството на атмосферния въздух, тъй като регистрират спецификите на селищата. В тях са включени проекти с съответни начинания и вложения, които би трябвало да бъдат приложени, с цел да се усъвършенства положението, имайки поради, че съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух локалните управляващи дават отговор за тази политика. Голяма част от общините към този момент имат създадени такива стратегии и работят по използването им.
Инвестиционни ограничения бяха осъществени още в първия програмен интервал (2007 - 2013 г.) с въвеждането на съвременни системи за интегриран градски превоз, с построяването на метрото в София. Само по оперативна стратегия " Околна среда " бяха отделени 300 млн. лева за закупуването на транспортни средства, които щадят околната среда. Важни са и ограниченията, свързани с градската среда, зелените системи в обитаемоте места, на уличната мрежа. Всичко това усъвършенства положението на въздуха. Имайки поради, че главен източник на замърсяването са битовото отопление и превозът, ограниченията са ориентирани главно в тази посока. Трябва да се продължи с напъните в това направление.

Кои са акцентите в региона на околната среда, по които ще се работи в границите на Председателството?

- Разбира се, чистотата на въздуха е значителен приоритет в подтекста на Председателството и още при започване на февруари ще има интернационален конгрес, отдаден на казуса и на екоиновациите, които могат да подкрепят подобряването на положението на атмосферния въздух. Другите тематики, които ще бъдат обсъждани по време на Българското председателство са свързани с пакета " Кръгова стопанска система ". В частта " Оползотворяване на отпадъците ", съответно във връзка с пластмасата, чакаме още тези дни да бъде оповестена тактиката на Европейската комисия, която да бъде обсъждана. Целта е превръщането на отпадъците в запас.
На дневен ред ще бъдат сложени и въпроси, свързани с питейните води - ще бъде обсъждана и Директивата за питейните води. Въпросите, отнасящи се до изменението на климата, също ще бъдат предмет на диалози.

По кои други предпочитани тематики ще се работи в границите на Българското председателство?

- Във фокуса на вниманието са Западните Балкани. Радвам се, че България към този момент се очерта като извънредно значим фактор в района - един мотор за процесите, които дават европейска вероятност на страните от Западните Балкани.
По време на нашето Председателство, през май, Европейска комисия ще показа предлагането си за идната Многогодишна финансова рамка. Затова е доста значимо разговорът още на фаза подготовка да бъде ориентиран към значимостта на кохезионната политика, която е потвърдила своята изгода и в действителност дава резултати за възстановяване на стандарта на живота на хората и положението на инфраструктурата в Европа. Продължаването на селскостопанската политика също е доста значим акцент.
Безспорен приоритет е сигурността и стабилността на Европа и в този смисъл ще бъдат обсъждани въпроси, засягащи миграционните процеси, ограничения за битка със заканите от тероризъм. Дигиталната стопанска система и киберсигурността са други тематики от дневния ред, които ще бъдат обсъждани по време на Българското председателство.

Къде е мястото на Народното събрание в интервала на Българското председателство?

- Народното събрание има своята основна роля по време на Българското председателство, в това число посредством парламентарното измерение, в границите на което предстоят шест събития в България. Първото е още в края на този месец - на 21 и 22 януари - среща на ръководителите на комисиите по европейски въпроси. През юни е пленарното съвещание. На този конгрес участват повече от 300 делегати от всички национални парламенти, от Европейския парламент и представители на Европейска комисия.
Националните парламенти вземат участие още в процеса на подготовка и формулиране на целите за Председателството. В рамките на самото Председателство имаме уговорката да наблюдаваме напредъка по досиетата, да организираме регулярни срещи с членовете на държавното управление, както и с представители на европейските институции. Надявам се посредством нас тематиките и въпросите, които се разискват, да доближават по-лесно до жителите.

Очаква се в границите на Българското председателство да стартират сериозните полемики за бъдещето на кохезионната политика след 2020 година Какво е визията ви за евросредствата отсега нататък и отражението им върху плановете у нас?

- За нас е основен въпросът с продължаването на кохезионната политика, следвайки правилата за поддръжка на районите, тъй че да се развиват уравновесено и да се отстраняват разликите сред тях, запазвайки съставния елемент " безплатно финансиране " към всички стратегии, които се осъществят с поддръжката на еврофондовете.
За България кохезионната политика продължава да бъде мощен тласък за реализирането на значими инфраструктурни планове, част от базисната инфраструктура - пътна, железопътна, водоснабдителна и канализационна. Тя е тласък и за провеждането на промени, обвързвана е и с подобряването на стандарта на живот и развиването на районите.
Кохезионната политика е значима освен за страните, включили се по-късно към Европейски Съюз, само че и за конкурентоспособността на целия съюз. Малко прочут факт е, че огромна част от финансирането, което се получава, в действителност употребяват и другите европейски страни, тъй като имаме опция да употребяваме техни съвременни технологии или ноу-хау, да построяваме административен потенциал. Всичко това са изгоди, от които Европейски Съюз не трябва да се отхвърля. Ненапразно се смята, че кохезионната политика е в сърцето на Европейски Съюз, по тази причина ние считаме, че би трябвало да продължи.Трябва да се работи за развиването на опростени системи за ръководство и надзор, за улеснение на разпоредбите. Разбира се, би трябвало да се развиват и финансовите принадлежности, посредством които има опция за допълнение на евросредствата с притеглен капитал, само че безвъзмездното финансиране би трябвало да остане.
Много е значимо да бъдат уверени и страните донори, имайки поради, че след Брекзит ще намалеят средствата в общия европейски бюджет. Позицията, която ние ще пазиме, е за продължение на кохезионната политика и опазване на безвъзмездното финансиране в нея.

Българското председателство стартира с доста митинги, част от които по екологични проблеми, друга част - по обществени проблеми, само че имаше и такива, свързани с европейските полезности. Какъв знак е това начало, съпроводено с митинги?

- Демократично право на всеки жител и на всяка група хора е да показват своите позиции, своето мнение. Преодоляването на проблемите изисква по-активен разговор, изисква старания за връщане на градивния звук, тъй като истината е, че всички ние милеем за природата на България, всички осъзнаваме капацитета, който имаме. Това, което е значимо, е дружно да работим за развиването на планинския туризъм по един резистентен метод, който съхранява естествените полезности, само че в това време дава опция и за разрастване на капацитета за развиване на стопански действия.
Мисля, че това, което е належащо, е да се прояви повече воля у всички за осъществяване на този диалог на необятна основа - освен за един съответен обект или съответно капиталово желание, а за опциите за България, за стратегическата визия за развиване на планинския туризъм в страната.
Необходима е и повече бистрота в съответния случай, защото предмет на митингите е построяването на втори кабинков въжен превоз в Банско, да го назовем по този начин - въпросът " Банско ". Мисля, че има общо единодушие за оборудване, което обезпечава достъп на хората до планината, в случай че неговото създаване бъде съобразено с всички екологични условия. Проблемът е по-скоро в недоверието, в неналичието на задоволително сигурност у някои групи природозащитници - съмнение за това, че няма да бъдат спазвани законовите правила и правила. Затова е значимо да има бистрота и повече осведоменост от страна на концесионера, с цел да има сигурност, че законът и разпоредбите се съблюдават.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР