Продължаваме с лично на мен, любимата ми серия от мистериозни

...
Продължаваме с лично на мен, любимата ми серия от мистериозни
Коментари Харесай

Ще бъде ли разшифрован някога загадъчният надпис от Ситово

Продължаваме с персонално на мен, обичаната ми серия от мистериозни места в България. Трудно можем да съберем всички неповторими сходни места по нашите земи единствено в няколко публикации, само че най-малко могат да служат като начало на опознаването на прелестната ни татковина, която крие в себе си невероятни места с забавна и много завладяваща история.

Логиката, по която са подбрани трите обекта в тази публикация си е моя, само че пък считам, че е забавна, а точно изсечен надпис в канара, странни фигури в канара и изображение, още веднъж в канара. Все дело на човешка ръка.
Загадъчният надпис от Ситово
Оказва се, че в България има много надписи, за които лингвисти и археолози спорят, какъв е техният генезис, какво споделят и кой ги е оставил, само че един измежду тях като че ли изпъква на фона на всички останали – този от Ситово.

Историята на този надпис е много забавна и стартира още през далечната 1928 година локални дървари работели в региона на мистериозния камък и инцидентно попаднали на него. Веднага им направило усещане, че изсечените знаци образуват някакъв чудноват надпис, на чужд език, който несъмнено не бил дело на природата.

Ситовският надпис - поредност от руноподобни знаци на незнайна книжовност от незнаен интервал. Най-разпространено е схващането, че знаците са свързани с траките и по-конкретно племето беси. Намира се на доста стръмен хълм до родопското село Ситово.
*
*
*
— Eli Ivanova (@elliivanova)
Направени са аналогии с много езици, в това число и антични, само че още не може да се откри на какъв език е написан надписът от Ситово, както и какво тъкмо написа. За страдание точно невъзможността да се разчете надписът, последователно ползата към него отслабва.

Разбира се, през годините има много теории, като във всяка от тях като че ли има капка зрънце, само че нито една не е потвърдена изцяло. Надписът от Ситово си остава затулен в тайнственост и не се знае по какъв начин и дали ще бъде разшифрован в миналото. А може би даже не би трябвало? Времето ще покаже каква е неговата орис.
Харман Кая
Светилището Харман Кая не е толкоз известно, както са да вземем за пример Перперикон и Татул и може би това се дължи на неналичието на реклама и слабите изследвания, само че това не го прави по-малко забавно от останалите две. Това чудновато, мистериозно място се намира покрай село Биволяне в Родопите.

Скалното светилище Харман кая в Източните Родопи.
— Eli Ivanova (@elliivanova)
В превод това място значи „ равна канара “ и има доктрина, че в основата му е съществувало огромно тракийско населено място, а Харман Кая е било нещо като антична астрономическа обсерватория, която хората от селището са можели да употребяват много ловко. Разбира се, това е единствено едно от догатките, само че ни кара да се замислим какъв брой напред е била тракийската цивилизация, какви са били нейните знания за астрономията и заобикалящия ни свят.

Комплексът е в действителност много величествен и има две много огромни площадки с диаметър 10 и 15 метра. И двете площадки са пресечени от врязани в скалата линии. Дали в действителност това място е било антична обсерватория и както тъкмо са правили на него траките, никой не знае сигурно. Липсата на задоволително изследвания също не оказва помощ на това, мястото да разкрие по-бързо своите секрети, само че пък надали в миналото ще го направи изцяло. Нали тъкмо за това сходни места са толкоз забавни и притегателни, тъй като разсънват въображението ни и ни карат да отворим съзнанието си за всевъзможни странни и мистични теории.
Мадарският конник
Нямаше по какъв начин да пропусна и това много известно място измежду българи и чужденци. Мадарският конник е една от многото мистериозни културни полезности на нашата територия. Намира се покрай с. Мадара, Шуменска област и е част от 100-те национални туристически обекта на България. Смята се, че той е единствения по рода си каменен барелеф в цяла Европа и точно с помощта на тази своя уникалност е част от културното завещание на ЮНЕСКО. Освен международно великолепие, той е и един от най-разпознаваемите знаци на България.

Това е Мадарски конник.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР