Продължаваме с историята за железопътна връзка между София и Скопие.Бъдеще

...
Продължаваме с историята за железопътна връзка между София и Скопие.Бъдеще
Коментари Харесай

Митницата на границата с Македония, която никога не е работела

Продължаваме с историята за железопътна връзка сред София и Скопие.

Бъдеще за плана се отвори след подписания през юли контракт за добросъседство с Македония и съпътстващия го меморандум за градеж на линията. За ЖП митницата, която в никакъв случай не е работила и гарата, на която в този момент три пъти седмично стопира трен - в репортажа на Весела Смилец и оператора Добролюб Илиев.


Гюешево, на няколко километра от границата. Оттук минава интернационалният път, който свързва Кюстендил с Крива паланка и Скопие по шосе.



Това е постройката на ЖП митницата. Тя в никакъв случай не е работила, защото няма линия сред София и Македония. Изниква през 1999 година, тогава се подписва декларацията за добросъседство сред България и Македония.

Митницата е до гарата, издигната още през 1910 година На строителните проекти може да се види кои кабинети там са за българските стражари и кои - за турските заптиета и юзбашии. По това време от другата страна на българската граница е Османската империя.

Идеята за ЖП линията, която минава през Гюешево е още по-стара - от Следосвобожденска България - 1885 година Строителството се осъществя на сектори - от София до Перник, оттова до Радомир. А километрите до Гюешево са покрити с линии от бизнесмена Иван Златин единствено за няколко години.
доктор Ангел Джонев, историк: Интересното е, че това е една компания, която притегля материали и работна ръка съвсем от цяла Европа. Така релсите идват от Англия, финансовите средства са от Франция, мостовете от Германия, взривни субстанции от Австро-Унгария. Тунелджиите и мостоваците са италианци и черногорци.  10 години до стартирането на ЖП линията София-Скопие 10 години до стартирането на ЖП линията София-Скопие
България и Македония си слагат 10 годишен период за стартирането на първите директни влакове сред София и Скопие. Трасето е скоростно - в българската ча...

Македонски българи и сърби са главната работна ръка. В централния държавен списък на България са съхранени документите, които описват за градежа на теснолинейките през Вардарска Македония и към Беломорието и за безконечната концепция - линията София-Скопие. През 1918 година в края на войната излиза наяве, че средствата и ресурсите са на изчерпване.
Неда Василева, специалист в държавна организация „ Архиви “: Пръв от депутатите, който се изрича, е известният български политик и посланик Андрей Ляпчев, който е родом от Вардарска Македония от град Ресен. Той в началото подлага на критика и министър и държавно управление, че прекомерно се забавя тази политика.
Почти 100 години по-късно тунелът при Гюешево под Осоговската планина продължава да стои непробит изцяло като знак на непостроената ЖП връзка сред София и Скопие.
   Още по тематиката Железопътната линия сред София и Скопие
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР