Продължаваме промяната предлага председателя на парламентарната група на партията Андрей

...
Продължаваме промяната предлага председателя на парламентарната група на партията Андрей
Коментари Харесай

Продължаваме промяната предлага Андрей Гюров за шеф на БНБ

" Продължаваме промяната " предлага ръководителя на парламентарната група на партията Андрей Гюров за началник на Българска народна банка. Сред спряганите имена за позицията е и Любомир Каримански от " ИТН ". Срокът за номинации за нов шеф на Българска народна банка изтича през днешния ден (23 март). Той беше продължен със седем дни, откакто не беше получена нито една номинация до момента. Мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев изтече през юли предходната година.

" Нашето предложение е Андрей Гюров, макар че несъмнено ще е в ущърб на нашата парламентарна група да загубим лидера си ". Това съобщи пред БНР депутатът от Политическа партия Венеция Нецова-Ангова.  " Небезизвестно е, че ръководещото болшинство не съблюдава първия период за номиниране на кандидат за Българска народна банка. Това е справедлив факт и това е реалност, защото приемаме извънредно съществено тази позиция и това да намерим най-правилния човек, който да има нужната експертиза, професионален опит и нравственос, така че да може идващите шест години да води страната напред в банковия и финансовия бранш. Смятам, че е значимо България да получи допустимо най-хубавия гуверньор, който в действителност да следи за банковия контрол и да води страната към влизане в еврозоната. Позицията е доста виновна, а и сме във време, в което има война в Украйна, към момента тлееща пандемия, енергийна рецесия в Европа и в света ", сподели Нецова.

Андрей Гюров е учител по финанси в Американския университет. Има над 15-годишен опит на експертни и управителни длъжности в банкови институции в Съединени американски щати и Европа и е съветвал компании като Raiffeisen Austria, BAWAG P.S.K., Unicredit Bulbank и други. Фокусът на работата му са системите за ръководство на кредитния риск, като създадени от него модели се употребяват в над 100 финансови институции в цяла Европа. 

На 16 март депутатите приеха препоръчаните от парламентарната Комисия по бюджет и финанси правила за изискванията и реда за предложение на претенденти за гуверньор на централната банка, даване и обществено обявяване на документите и чуването на претендентите в Комисията по бюджет и финанси. Бе избрана и процедурата му за избор от Народното събрание. От присъстващите в пленарната зала 218 депутати, 120 поддържаха предлагането срокът да е седем дни, други 25 бяха срещу, а 73 се въздържаха.

Именно Андрей Гюров преди това предложи срокът да е 14 дни, а в началото изиска да е даже 20, само че предлагането му бе отхвърлено от болшинството. Това стана мотив за напрежение сред съдружните сътрудници от Политическа партия и Има Такъв Народ. Аргументите на Гюров бяха, че диалозите би трябвало да се водят освен в обединението, само че и с останалите партии. И акцентира, че страната се намира в условия на интернационална рецесия.  А Кирил Симеонов от Има Такъв Народ пък го репликира, че тъкмо в условия на рецесия би трябвало институцията да бъде постоянна. По думите му е несериозно изборът на шеф на Българска народна банка да се забавя с аргумента за бежанската рецесия и войната и че тази теза би била годна, само че в случай че претендентите за поста са на фронта. " Оставаме с усещането, че това се прави, тъй като чакаме тъкмо един избран претендент ", съобщи Симеонов. Гюров отхвърли Политическа партия да има подготвен претендент.

Досега, с изключение на към името на Каримански от Има Такъв Народ, звук имаше и към финансиста Илиян Михов, който сега е ректор на елитния университет INSEAD в Сингапур, само че той въпреки всичко е човек на науката, по-встрани от оперативните каузи, протичащи се в Европа и като човек с дългогодишна кариера отвън България надали би се заел с преобразяването на Централната банка в един по-нов модел, изискващ въвеждането на ново потомство финансови интервенции и технологии. 

Споменавано бе и името на неговия брат Валентин Михов, който през днешния ден е в Надзорния съвет на „ Българска банка за развиване “, като кандидат за предстоящата гуверньорска конкуренция.

Сред евентуалните претендентите естествено не бе пропуснат и настоящия подуправител на Българска народна банка и ръководител на ръководство „ Емисионно ” Калин Христов, само че към този момент зад него не е обрисуван ползата на парламентарно показана политическа мощ, която да го номинира. Това на процедура не  хвърля спомагателна светлина върху картината с евентуалните участници в една сходна конкуренция. Вторият шестгодишен мандат на Христов в Българска народна банка, обаче изтече на 24 октомври предходната година.

Настоящият шеф на централната банка Димитър Радев пък не е направил даже и намек за втори мандат. Така или другояче вероятността да бъде препоръчан от ръководещите бе дребна, откакто бе определен преди шест години по предложение на ГЕРБ. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР