Продължаваме промяната (ПП) подаде сигнал в ДАНС за възможно престъпно

...
Продължаваме промяната (ПП) подаде сигнал в ДАНС за възможно престъпно
Коментари Харесай

За 37 млн. лева. ПП подаде сигнал в ДАНС за бездействие на Булгаргаз по дълга на ТЕЦ Варна

" Продължаваме промяната " (ПП) подаде сигнал в ДАНС за " допустимо незаконно действие против енергийната и надлежно националната сигурност на Българя ". Повод е договорът на публичния снабдител " Булгаргаз " с Топлоелектрическа централа " Варна " за доставка на природен газ, подписан при ръководството на ГЕРБ , оповестиха от партията.

В интервала януари-април 2022 година Топлоелектрическа централа " Варна " не заплаща на " Булгаргаз " доставените количества природен газ на стойност над 37 млн. лв. , написа в сигнала до организацията за национална сигурност.

На 4 януари стана ясно, че държавната компания, която е благосъстоятелност на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, за неизплатени отговорности. За това се разбра от изпълнителната директорка на " Булгаргаз " Деница Златева , която сподели, че става дума за отговорностите в размер към 40 млн. лв..

През декември 2021 година тогавашният изпълнителен шеф на доставчика Николай Павлов , че сумите, които Топлоелектрическа централа " Варна " дължи за неизплатени, само че употребявани количества природен газ, са сред 24 и 25 млн. лв.. Това значи, че задълженията на компанията са се нараснали с към 15 млн. лв. за последната година.

" Ръководството на " Булгаргаз ", назначено от кабината " Петков " , предприе правни дейности против длъжника, като съдът позволи всички показани писмени доказателства. Процесът обаче е стопиран от идващото управление на " Булгаргаз ", назначено от служебното министерство на енергетиката ", се споделя още в известието на Политическа партия в събота.

Първото съвещание на съда по комерсиалното дело се е състояло още на 9 ноември, само че на него не се е явил представител на Топлоелектрическа централа " Варна ", подобен обаче не е пристигнал и от " Булгаргаз ". Дори преди съвещанието от сдружението даже са поискали на делото да не се дава ход.

Затова в сигнала до ДАНС Политическа партия сигнализира за фрапантна смяна в държанието на " Булгаргаз " в правосъдния развой.

" Първо, сдружението не се възползва от опцията, дадена от съда, да желае неприсъствено решение. Второ, не изпраща и процесуален представител, с което пропуща опцията да направи последни доказателствени претенции по отношение на отчета. Трето, актуалният шеф Деница Златева подава молба да не бъде даван ход делото ", пишат от партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Няма данни и за поискано поръчителство на желае, което слага в риск събираемостта на дължимите вземания се твърди още в сигнала.

" С бездействията си сдружението се лишава от опция за бързо наказание на Топлоелектрическа централа " Варна " и набиране на обилни средства в „ Булгаргаз “, неналичието на които и министър Росен Христов и Деница Златева са подчертавали неведнъж ", прибавят от Политическа партия.

Според тях бездействията значат, че делото ще се гледа по общия ред, ще може да бъде обжалвано от страните и да се проточи в продължение на години, през които „ Булгаргаз “ няма да има достъп до дължимите към 40 милиона лв..

От партията считат още, че със своето безучастие актуалният изпълнителен шеф на " Булгаргаз " евентуално е нанесъл вреди на националния интерес, вероятно в интерес на Топлоелектрическа централа " Варна ", по тази причина има съображение да се извърши инспекция от ДАНС.

От Политическа партия напомнят, че „ Булгаргаз “ е структуроопределящо дружество за енергетиката на страната, а Топлоелектрическа централа " Варна " дълги години беше измежду индустриалните обекти, на които страната разпорежда функционалности като „ леден запас “ или на произвеждане на електроеенергия за балансиране на системата.

" По време на ръководството на ГЕРБ страната даде на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган кея и оборудванията на пристанището в Топлоелектрическа централа " Варна " за безплатно прилагане до 2054 година При встъпване в служба на постоянното държавно управление отговорностите на Топлоелектрическа централа " Варна " към този момент бяха достигнали над 30 млн. лв., трупани с години ", прибавят от политическата групировка.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР