“Продължаваме промяната попадна в свой юридически капан – Бойко Рашков

...
“Продължаваме промяната попадна в свой юридически капан – Бойко Рашков
Коментари Харесай

“Промяната” падна в собствен капан: кабинет в оставка не може да смени Бойко Рашков като министър


“Продължаваме смяната ” попадна в собствен юридически капан – Бойко Рашков не може да бъде освободен като министър, с цел да бъде определен отпред на антикорупционната комисия, оповестява “24 часа ” като се базира на адвокати.

Причината е, че държавното управление на Кирил Петков е в оставка и гласуването би трябвало да е накуп, а не за обособен негов член. Заради същия проблем до момента не са освободени публично и четиримата министри от “Има подобен народ ”, макар че партията им и те напуснаха ръководещата коалиция.

Така се оказва, че двата ултиматума, които Кирил Петков и Асен Василев сложиха пред Корнелия Нинова и Българска социалистическа партия, с цел да влезе “Промяната ” в новото държавно управление – Народното събрание първо да гласоподава техния закон за антикорупционната комисия и да избере тъкмо Бойко Рашков за неин ръководител, са юридически невероятно да се случат. Първо би трябвало да се гласоподава нов кабинет и по-късно депутатите да избират Рашков за отговорник с борбата с корупцията.

Трябва да бъде освободено цялото държавно управление в оставка, а не обособен министър. Парламентът не може да гласоподава единствено неговата оставка. Това изясни конституционалистът доцент Наталия Киселова. Не е правилно и редно да се гласоподава самостоятелна оставка на министър, тъй като тя се гълтам от оставката на цялото държавно управление. Но защото няма възбрана по конституция, може да се одобри, че при изискванията на гибел е допустимо да се пристъпи към гласуването на нов министър, изясни и основен помощник Орлин Колев от Катедрата по конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет.

Получава се параграф 22, тъй като той не може да си тръгне от министерския пост, даже и да желае, добави юристът. Според него, в случай че Рашков бъде определен за началник на КПКОНПИ по в този момент настоящия закон и в това време е министър в оставка, той незабавно би трябвало да подаде декларация за несъответственост. Чл. 36 споделя, че даже лицето да е в несъответственост, в каквато той ще бъде, в случай че го изберат и по същото време е министър в оставка, подава декларацията пред органа, който го е избрал – Народното събрание, сподели Колев. След това имал едномесечен период да я в профил.

Според него “най-чисто ” щяло Рашков да не встъпва в новата служба и да не получава заплата от КПКОНПИ през този интервал.

Това, което може да направи, в случай че бъде определен, е в допълнение да си подава оставката, което ще бъде малко като фишек във въздуха, тъй като към този момент е в оставка, изясни Орлин Колев. Но в случай че мине едномесечният период и той продължава да е министър в оставка и началник на КПКОНПИ, би трябвало да напусне комисията.

Паралелно с този юридически проблем в петък в Народното събрание се завъртя и политически сюжет отново около Рашков.

От изминал в медиите документ, с който “24 часа ” разполага, се вижда, че неговото име е било задраскано в подготвяната стратегия за ново държавно управление на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ. В нея е записано много по-обтекаемото “номиниране ” за началник на КПКОНПИ. Това ще даде опция на сътрудниците хем да спазят условията на партията на Петков и Василев по адрес на Рашков, хем по-късно да не са задължени да гласоподават за него в пленарната зала.

Промяната на формулировката и задраскването на Рашков идват от Има Такъв Народ, разгласи шефът на групата на Политическа партия Андрей Гюров. Няма смяна в позицията ни. Вие и вашите сътрудници евентуално сте видели чернова на претенции, които са отправени от Има Такъв Народ. Това не значи, че те ще бъдат признати, безапелационен бе той. Според него някои от желанията на хората на Слави са неприемливи.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР