Продължаваме промяната не успяха да намерят 121 народни представители. Президентът

...
Продължаваме промяната не успяха да намерят 121 народни представители. Президентът
Коментари Харесай

Error 417: Шансът за кабинет е все по-малък

" Продължаваме промяната " не съумяха да намерят 121 народни представители. Президентът публично би трябвало да избере на коя страна в политическия спор да застане. Не е ясно какво ще създадат от Политическа партия, в случай че мандатът отиде при Българска социалистическа партия или Демократична България.
В програмирането на уеб уеб сайтове известието за Error 417 (Грешка 417) се появява в един тъкмо избран случай - Expectation failed (Провалено очакване). Това в резюме се случи с опита на " Продължаваме промяната " да сформира второ държавно управление в настоящия парламент. " Продължаваме промяната " върна в петък несбъднат мандата за сформиране на държавно управление. Кандидатът за министър-председател и финансов министър в оставка Асен Василев изясни пред президента Румен Радев, че групировката не е намерила 121 гласа " за " ново държавно управление на Политическа партия.

По този метод страната върви с все по-бързи крачки към нови предварителни избори. Ако се стигне до тях, те най-вероятно ще са след 15 септември, както разгласи по-рано този месец президентът.
Реклама
Дали ще има избор няма да е дефинитивно ясно в този момент, а след най-много две седмици. Според конституцията президентът би трябвало да връчи още два проучвателни мандата за сформиране на кабинет. Със сигурност, откакто Политическа партия не съумяха да излъчат държавно управление, мандатът ще получи втората по величина политическа мощ в Народното събрание - ГЕРБ. Те към този момент няколко пъти заявиха, че няма да оферират ръководство.

Третият мандат пък се връчва на парламентарна група по желание на президента. Ако има късмет предварителните избори да се избегнат и да се направи опит за сформиране на държавно управление, то той се намира точно в последния мандат. Ето за какво най-голямо значение има на кого ще бъде връчен.

Засега по този въпрос няма изясненост. Практиката демонстрира, че до момента президентът постоянно е избирал третата по величина партия - Българска социалистическа партия, като логиката му е била обяснявана с поредност в търсене на " най-голяма предствителност ".

В актуалната необикновена обстановка Радев може да реши да работи минимум по три разнообразни метода.
Реклама За кого ще е третият мандат
Първият, несъмнено, е да се придържа към нормалното си държание. То в някакъв смисъл е най-безобидно и посредством него президентът няма да се постанова да изяснява дали е взел нечия страна в напрегнатата обстановка на политическо опълчване.

Друг вероятен сюжет е мандатът да бъде връчен на " ИТН ". Именно партията на Слави Трифонов (заедно с ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " ) смъкна държавното управление на Кирил Петков с избор на съмнение. До вота пък се стигна след оттегляното на Има Такъв Народ от ръководещата коалиция.

По тази причина, в случай че Радев избере да връчи мандата на Има Такъв Народ, които към този момент декларират подготвеност да работят за сформиране на държавно управление, това ще значи, че президентът взема ясна страна против " Промяната ", част от чиито лица той самичък стартира в служебните си кабинети предходната година.

Има Такъв Народ настояват публично, че не биха създали коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че дейностите им приказват друго - че нямат някакъв проблем да си сътрудничат с тях. И въпреки всичко в случай че бягат от публична коалиция, то партията на Трифонов и да получи мандата, би трябвало да договаря с досегашните си съдружни сътрудници Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия. Засега Политическа партия настояват, че няма да влязат в такива диалози.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Компании 3 Политика 1 Енергетика 2 Политика 3 Компании 1 Компании 2 Политика 3 Здравеопазване Реклама
Третата опция пред Румен Радев е да връчи мандата на " Демократична България ".

Въпреки че Демократична България е най-малката партия в обединението, водачите ѝ към този момент направиха поръчка, че биха пробвали да изпълнят мандата.

" Демократична България " е подготвена, в случай че ѝ бъде връчен третият изследователски мандат, отговорно и диалогично, да предприеме опит да направи вероятното за сформиране на държавно управление, сподели съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

По думите му Демократична България се е потвърдила със своята отговорност и диалогичност, а през идната една година следва решаването на значими за страната рецесии.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Възможна е поддръжка и за Българска социалистическа партия
Попитан дали не биха подкрепили държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия, съпредседателят на Демократична България сподели, че в случай че Българска социалистическа партия получат третия мандат, въпросът ще бъде разискван.

Подобен колорит в позицията на Демократична България е оригиналност, защото досега те изрично са отказвали да сътрудничат с Българска социалистическа партия, когато чисто официално самодейността е в едната от двете партии.

По неофициална информация на " Капитал ", в случай че левицата получи мандата, Демократична България евентуално няма да излъчи свои представители в вероятно държавно управление, а единствено ще взе участие в парламентарното му болшинство.
Ще бърза ли президентът?
От Демократична България считат, че президентът Румен Радев би трябвало да продължи консултациите с политическите сили. " Би било добре президентът да организира още един кръг от съвещания, преди да връчи третия мандат ", сподели Иванов.

Ако президентът се вслуша в сходен апел, то това значи, че едната седмица ще организира срещи с партиите в търсене на вероятни валенции посред им.

Другият вид за деяние е процесът да бъде оптимално интензивен. В това число да вземем за пример Радев може да връчи мандат на ГЕРБ още през уикенда. Целта на сходен ход би била партията да го върне и още в първите дни на новата седмица и президентът да връчи третия мандат на определена от него партия.
Какво ще бъде държанието на Политическа партия?
В тази обстановка, без значение дали президентът ще форсира, или забавя процеса, значителен наподобява още един въпрос - какво ще е отношението на Политическа партия, в случай че третият мандат бъде взет от Българска социалистическа партия или Демократична България, т.е в някой от досегашните им сътрудници.

Преди седмица от " Промяната " споделиха, че по-вероятно е да не поддържат трети мандат, само че не прецизираха дали в случай че левицата или " Демократична България " опитат да сформират кабинет, каква ще е разликата с сегашния. Освен това от Политическа партия нямат публично решение на партийните си органи по тематиката.

До огромна степен опцията за държавно управление още веднъж ще бъде в техните ръце.

В случай че никой не успее да направи ново държавно управление, президентът би трябвало да назначи служебно държавно управление, да разпусне Народното събрание и да насрочи дата за предварителни парламентарни избори.
Свързани публикации ГЕРБ-ДПС-ИТН блокират приемането на ограничения против корупцията 6 юли 2022, 17:44 Асен Василев към Движение за права и свободи: Знам, че доста ви пречим, ще продължим 16 юни 2022, 15:20 Свърши ли " Промяната " 9 юни 2022, 11:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Полина Паунова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР