Продължаваме промяната и Има такъв народ влязоха в конфликт относно

...
Продължаваме промяната и Има такъв народ влязоха в конфликт относно
Коментари Харесай

ПП в нов конфликт с ИТН заради АПИ, БНБ и Северна Македония |

" Продължаваме промяната " и " ИТН " влязоха в спор по отношение на. Поради изчезнал отчет от бюджетна комисия ръководителят на Народно събрание Никола Минчев направи опит да отстрани точката от дневния ред, което провокира гнева на депутатите от Има Такъв Народ. 

Проекторешението е импортирано от ръководителя на районната комисия Настимир Ананиев (ПП) и група народни представители и е подкрепено от парламентарните групи на Политическа партия, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия. Предложението предвижда Народното събрание да позволи на АПИ да работи по подписаните към този момент контракти, до момента в който районното министерство успее да подписа нови. 

Според източник на OFFNews през вчерашния ден Минчев е получил позвъняване от вицепремиера и финансов министър Асен Василев с инструкции проекторешението да не минава. Впоследствие бюджетната комисия бива " неодобрена " и това води до днешната липса на отчет.

Източникът твърди, че от " Продължаваме промяната " по този метод се пробват да окажат напън върху Има Такъв Народ по отношение на Северна Македония и избора на нов шеф на Българска народна банка. И двете тематики са конфликтни за Политическа партия и Има Такъв Народ - напрежението заради двамата излъчени от тях претенденти пораства всеки ден, а през вчерашния ден водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов .

След предлагането на Минчев точката да отпадне от дневния ред, някогашният ръководител на Народното събрание Ива Митева (ИТН) му отговори остро, че точката е била включена и той не може просто по този начин да я отстрани. 

Вицепремиерът и районен министър Гроздан Караджов направи изказване и съобщи, че в случай че проекторешението бъде отхвърлено, то ремонтите на пътищата по републиканската пътна мрежа са застрашени. По думите му АПИ има 33 контракта за ремонт и поддръжка, а 6 са за доставка на материали. На 30 април изтичат част от тях, а другата - на края на юни.

Той заяви, че от встъпването му в служба са изпълнявани единствено договорите за зимна поддръжка. Караджов категорично съобщи, че възобновяването на ремонтните действия на АПИ може да стане единствено след решение на Народното събрание.

" Обръщам се към Народно събрание с предложение да разреши на АПИ да работи по републиканската пътна мрежа до поръчката на нови процедури. Искам да съм явен и безапелационен - убеждавам ви, че с това предложение не се узаконяват противозаконни контракти, те са настоящи и сега и са резултат на поръчки по Закон за обществените поръчки. Нови не могат да се създадат ", сподели районният министър. 

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев ненадейно поддържа ръководителя на Народното събрание и заяви, че Никола Минчев е взел вярното решение с недопускане на разглеждането на точката. Според Гаджев изглежда, че Политическа партия блокират Има Такъв Народ, а Демократична България и Българска социалистическа партия " обичат да се блокират взаимно ". 

Лидерът на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов взе думата и заключи: " Попаднахме в забавна обстановка, тази точка беше включена в дневния ред. Под това решение са се подписали Политическа партия, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия - сега изпадате в тежката шизофрения да сте предложили нещо и да не желаете да го гласувате ", обърна се той към групата на Политическа партия. 

Той предизвести, че се върви към обстановка, в която би трябвало да се гласоподава по точката и в случай че тя мине с гласове на Има Такъв Народ и опозицията, " отново ще почне мантрата за плаващите болшинства ". 

" Не е хубаво да се излагаме по този метод. Има една сентенция - хитрец мъж не писка - в случай че човек се е прецакал и е мъж, държи, каквото ѝ да е сбъркал. Тъй като вие сте подкрепили това с подписите, дайте да го гласуваме, с цел да развържем ръцете на Министерство на регионалното развитие. И за край, в случай че обичате - вземете прочетете Конституцията и правилника, не е " Война и мир ", съобщи Тошко Йорданов. 

Депутатът от Политическа партия Милен Матеев съобщи, че схваща изключителната обстановка на АПИ, само че това решение поражда голям брой юридически въпроси. 

" Въпросът е, че когато става дума за контракти с неразбираем юридически статут - би трябвало да бъде огледано отвред. Моля Ви, господин Минчев, преди да мине в правна комисия да не бъде допускано в залата ", сподели той. 

Председателят на бюджетната комисия и претендент за началник на Българска народна банка Любомир Каримански също взе отношение по тематиката. Той подсети, че по времето на 46-ото Народно заседание по отношение на актуализацията на бюджета е било разисквано предложение на Асен Василев " за едни милиони, които трябваше да покрият тъкмо това, което предлага господин Караджов ".

" Ако господин Матеев не е осведомен с това, значи би трябвало да проче документите. Вчера комисията по бюджет и финанси беше неодобрена, доста апелирам ръководителят на Народно събрание да постанова, в случай че желае наказване, или да даде право да постановяваме санкции на тези, които неодобряват комисия ", сподели финансистът.

В последна сметка водачът на групата на Българска социалистическа партия Георги Свиленски изиска 30 минути отмора и привикване на председателски съвет, " с цел да се схванат какво вършат тук ". Минчев разгласи 20 минути и свика председателски съвет. 

След почивката, траяла повече от половина час, Никола Минчев предложи точката за проекторешението да бъде преместена в програмата за на следващия ден сред блиц и постоянния парламентарен надзор. Предложението му бе признато, като единствено по двама депутати от ГЕРБ и Движение за права и свободи гласоподаваха " срещу ".

Бе решено още парламентарният надзор на следващия ден да продължи 3 часа, а законопроектът за АПИ да бъде прегледан през днешния ден в съответните комисии.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР