Продължаваме промяната и Демократична България елиминират ролята на президента при

...
Продължаваме промяната и Демократична България елиминират ролята на президента при
Коментари Харесай

ПП и ДБ вземат със закон службите от президента

" Продължаваме промяната " и " Демократична България " отстраняват ролята на президента при назначението на шефовете на службите, както и на основния секрет на Министерство на вътрешните работи. Освен това президентът към този момент глух пъкъла има думата и за това кой да управлява Националната работа за защита. Всичко това ще се случи, в случай че бъдат признатите законовите промени, импортирани в парламента от двете обединения. Според тях това е част от гаранциите за сформиране на държавно управление на малцинството, ако се стигне до втори мандат. Вторият мандат ще отиде при Политическа партия, в случай че ГЕРБ не съумеят да сформират държавно управление.

В промени в Закона за Държавна организация " Национална сигурност " се предлага ръководителите на ДАНС, Държавна организация " Технически интервенции " (ДАТО), Служба " Военно разузнаване " (СВР) и на Държавна организация " Разузнаване "  (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо с президентски декрет.

Според вносителите това подхожда на Конституцията, съгласно която Министерският съвет обезпечава публичния ред и националната сигурност, както и реализира общото управление на държавната администрация и на въоръжените сили. Политическа партия и Демократична България упорстват за гаранции, че изпълнителната власт ще поеме цялостната политическа отговорност по време на рецесии, които заплашват националната сигурност на страната. За да бъдат транспарантни и справедливи назначенията, се планува те да се предхождат от изслушване на претендентите в съответната отраслова комисия в Народното събрание. Според тях това предложение е и неотложно в подтекста на развиването на войната в Украйна и бежанския напън, при които отбраната на националната сигурност следва да е главен приоритет на държавното управление. То няма по какъв начин как да организира политиките, гарантиращи националната сигурност на страната дейно, в случай че на процедура няма опция да назначава директно ръководителите на ДАР, ДАТО, СВР и ДАНС. Законопроектът не лимитира пълномощията и информацията, която президентът има и получава във взаимоотношението си с тези органи.

Сходни промени със сходни претекстове се оферират и в Закона за Министерството на вътрешните работи. Ако те станат факт основният секретар на Министерство на вътрешните работи ще се назначава от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо по силата на декрет на президента. 

В Закона за Националната работа за защита се оферират промени, които да я трансферират към министъра на защитата, а наложителната защита на висши длъжностни лица да се понижи до 1 година след освобождение на поста, в случай че няма нужда тази защита да продължи. Предлага се и ограничение на кръга на охраняваните лица, заемащи длъжности в общата администрация на президентството до тези случаи, в които съпровождат висшите длъжностни лица по време на събития, представляващи източник на нараснал риск.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР