“Продължаваме Промяната - Демократична България внесе молба до Агенцията по

...
“Продължаваме Промяната - Демократична България внесе молба до Агенцията по
Коментари Харесай

ПП-ДБ искат агенцията по вписванията да обжалва и да спре придобиването на Панаира от Гергов

“Продължаваме Промяната - Демократична България ” внесе молба до Агенцията по вписванията с искане да отбрани пред по-горна правосъдна инстанция отхвърли си да впише в Търговския указател прехвърлянето на акциите на община Варна в “Пълдин Туринвест ” АД. С това прекачване предприемачът Георги Гергов става цялостен стопанин на Пловдивския панаир.

В понеделник на договорката за придобиването на варненските акции в Пловдивския панаир от компания на предприемача Георги Гергов.

Решението на съда е по тъжба на компанията на Гергов „ Пълдин туринвест “ против отхвърли за регистриране в Търговския указател на увеличението на капитала ѝ с акциите на Община Варна в Пловдивския панаир.

В началото на май Агенцията по вписванията отхвърли да впише нарастването на капитала на „ Пълдин туринвест “ с варненските акции от Панаира с претекста, че тяхната оценка от 16 314 400 лева не е настояща, тъй като е направена през 2021 година

Молбата до организацията е подписана от водачите на обединението Кирил Петков, Христо Иванов, Асен Василев и Атанас Атанасов и те чакат Агенцията да отбрани своя имидж, като апелира пред Апелативен съд-Пловдив.

Решението на Окръжният съд е несъмнено като неподлежащо на обжалване. В молбата си водачите на ПП-ДБ се базират на правосъдната процедура, че Агенцията по вписванията е страна в процеса, призвана да публичния интерес, който включва и законосъобразността на вписванията. А казусът с Пловдивския панаир е от извънредно висок публичен интерес, се споделя в прессъобщението на ПП-ДБ.

Правителството на Бойко Борисов реши през 2016 година да трансферира държавните 49% от акциите в Пловдивския панаир на Община Пловдив и на Община Варна. С решение на Министерски съвет, признато без разискване, 20 на 100 от акциите бяха дадени безплатно на Община Пловдив, а останалите 29 на 100 – на Община Варна.

Това разпределение на дяловете беше посрещнато от публично неодобрение. Впоследствие тогавашният министър председател Борисов разпореди Пловдив и Варна да върнат акциите и това беше гласувано с решения на общинските препоръки в двата града. Въпреки това кметът на Варна Иван Портних не извърши решението на Община Варна.

Преди дни депутатката от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, че Апелативната прокуратура във Варна е почнала следствие за закононарушение по работа по неин сигнал за отхвърли на Портних да извърши решението на Общинския съвет.

В края на април, че ще извърши инспекция по отношение на придобиването на дялове на Пловдивския панаир от компанията на Гергов „ Пълдин туринвест “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР