Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) смята искането за освобождаване

...
Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) смята искането за освобождаване
Коментари Харесай

ПП-ДБ смята искането Гешев да бъде освободен за политическа сделка. ИТН го приветства

„ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) счита настояването за освобождение на основния прокурор Иван Гешев за резултат от „ политическа договорка “ сред ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това сподели депутатът от обединението Атанас Славов в петък.

Позицията идва след на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) са внесли искане за освобождение на основния прокурор Иван Гешев като основен прокурор. Това става единствено ден откакто кандидат-премиерът на ГЕРБ Мария Габриел разгласи настояването на освобождението на Гешев като един от своите цели, а Движение за права и свободи приветства това.

Доскоро двете партии се противопоставяха на настояването на оставката на Гешев и показваха подозрения до каква степен въвеждането на механизъм за следствие на основния прокурор дава отговор на конституцията.

След новината, че прокурори от Висш съдебен съвет задействаха процедурата за освобождението на Гешев, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ сподели, че не е осведомен с детайлите.

„ Но всяко деяние би трябвало да бъде строго подчинено на законите и конституцията на страната, тъй като противното, даже да е доста добре целесъобразно политически, ще внесе прецеденти, които по-късно ще отекват дълго време “, сподели той в петък пред публицисти.

Според ПП-ДБ отстраняването на Гешев без смяна в конституционните правила не взема решение казуса с корупцията по високите етажи на властта. Депутатът от обединението Атанас Славов дефинира за странна смяната на позицията на тези членове на Висш съдебен съвет, които до неотдавна подкрепяха Гешев, и разяснява, че съгласно партията това е резултат от „ политическа договорка “.

„ Необяснимо е по какъв начин ГЕРБ и Движение за права и свободи, които постоянно бранеха основния прокурор Иван Гешев против доста очевидни негови нарушавания, за една вечер, за един ден, за няколко часа реализираха съглашение за неговото премахване. Това за нас е политическа договорка “, сподели Славов пред публицисти в Народното събрание.

Коалицията и преди е желала оставката на Иван Гешев като основен прокурор и поддържа позицията си, стана ясно от думите на Славов. Той обаче сподели, че единствено промяната на Гешев не взема решение казуса с неналичието на опция за без значение следствие на основния прокурор.

„ За да нямаме повече „ Гешев “, значимите тематики от тук нататък са не просто неговото освобождение, което несъмнено би трябвало да се случи, а смяната на конституционните правила за отчетност и отговорност на основния прокурор и приемането на Закона за следствие на основния прокурор “, сподели още той.

Съпредседателят на „ Демократична България “ Атанас Атанасов написа във Facebook, че „ промяната на Гешев със Сарафов, подготвяна от ГЕРБ и Движение за права и свободи, не е правосъдна промяна “.

Председателят на „ Възраждане “ Костадин Костадинов сподели, представен от БНР, че „ че всичко това се прави с една доста простичка цел - да се лишават козовете от ръцете на “ ПП-ДБ.

„ Не може отстраняването на основния прокурор Иван Гешев да е залог за образуването на постоянно държавно управление “, сподели още Костадинов и добави, че не чака то да успее, в случай че няма „ някаква подмолна смяна, за която ние към момента не знаем “.

Депутатът от Има Такъв Народ Филип Станев приветства предлагането за предварително освобождение на Гешев. По думите му това демонстрира, че „ тези хора от Висш съдебен съвет са се включили към позицията на българските жители “.

До момента представители на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия не са коментирали задействането на процедура за освобождение на Гешев.

Настоящият състав на Висш съдебен съвет два пъти отхвърля оферти за освобождението на основния прокурор. Първо някогашният длъжностен правосъден министър Янаки Стоилов внесе такова искане, само че то въобще не беше подложено на гласоподаване. След него и Надежда Йорданова направи сходно предложение,

Искането за освобождението му от петък е подписано от Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова, които до момента постоянно са показали поддръжката си за Гешев.

Шестимата настояват, че той е позволил тежко нарушаване на служебните си отговорности, излиза наяве от. Според тях Гешев е уронил престижа на правосъдната власт като се е намесил персонално в следствието на гърмежа, избухнал до кортежа му на 1 май.

Ден по-рано кандидатката за министър председател от ГЕРБ Мария Габриел сподели, че претекстът за премахване на Гешев е " уронване на престижа на правосъдната власт " в " светлината на последните събития ". Габриел имаше поради гърмежа до колата на Гешев, за който прокуратурата в началото даде информация, която беше опровергана.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР