Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) се обявиха против идея,

...
Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) се обявиха против идея,
Коментари Харесай

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

„ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) се оповестиха срещу концепция, стартирана от служебната власт, Българската банка за развиване да дава нисколихвени или безлихвени заеми за работещите в бюджетни организации.

Според тях, това е „ опит на служебното държавно управление на ГЕРБ да „ купува “ гласове с пари на Българската банка за развиване (ББР) “.

Позцията на ПП-ДБ идва, откакто министърът на нововъведенията и растежа Росен Карадимов заяви по Българска национална телевизия, че се обмисля ББР да има обществена функционалност.

По думите на министъра в новата тактика на банката ще бъде заложено тя да може да подкрепя страната с пазарни механизми в обществената сфера, опазването на здравето, енергетиката, транспортната и информационна съгласуваност, инфраструктурни планове. Той даде образец с лечебните заведения, чиито задължения ББР може да рефинансира, както и с опцията да се кредитират работещите в бюджетната сфера преди пенсиониране.

„ Банката обмисля вид да откри механизъм при цялостно взаимоотношение със съответните държавни структури за разпределяне на безлихвени или нисколихвени за крайните получатели заеми. Така те ще могат да употребяват предплатено компенсацията си при пенсиониране, което ще послужи като поръчителство по заемите, които ББР ще отпуска “, сподели министър Карадимов и посочи, че създаването на сходна концепция е дълъг и деликатен развой, който е редно да се осъществя от постоянно държавно управление.

„ Съгласно закона и устава на Банката нейната цел е да предизвиква стопански, експортен и софтуерен капацитет на дребните и междинните предприятия посредством улеснение на достъпа им до финансиране, а не да служи за гратис финансиране на физически лица, “ пишат в позиция във Фейсбук профила си от ПП-ДБ.

„ ББР няма обществена функционалност, а би трябвало да развива стопански капацитет на България, “ напомнят те.

„ В това предложение няма нито финансова логичност, нито обществена потребност избрани категории жители - държавните чиновници в този случай - да бъдат подпомагани от страната за сметка на всички останали жители, “.

„ Даването на преференциални заеми само в интерес на държавната администрация наподобява на опит за образуване и „ пазаруване “ на гласове, “ считат от политическата групировка.

От „ Продължаваме промяната – Демократична България “ напомнят, че като длъжностен министър на стопанската система Кирил Петков разкри, че е дала близо 1 милиарда лв. единствено на 8 компании, като над 500 млн. лева от тях са получени от компании, които съгласно журналистически следствия са свързани косвено с Делян Пеевски.

„ Кредити за поощряване на дребни и междинни предприятия отсъстваха. Подадохме няколко сигнала в прокуратурата, по които към момента текат следствия, “ означават от ПП-ДБ и напомнят, че към днешна дата част от компаниите са оповестили публично, че няма да могат да възстановят получените средства.

, от февруари тази година удостовери съществени проблеми в ръководството на ББР в интервала 2020-2021 година, обзет от инспекцията.

Вместо да подкрепя дребните и междинните предприятия за развиване на българската стопанска система, ББР е насочила големи запаси за кредитиране на няколко огромни корпоративни клиенти.

По същото време изпълнителните шефове на ББР са получавали сред 36 000 и 47 000 лева приблизително месечно заплащане през интервала на 2020 и 2021 година

Допуснат е и случай на спор на ползи, при който членове на Управителния съвет на ББР са дали своят вот личните си хонорари, без да си създадат самоотвод.

Над 80% от общия дълг на държавната Българска банка за развиване се оказва към три китайски банки.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР