Продължаваме преговорите за това, че е много по-логично по-голямата част

...
Продължаваме преговорите за това, че е много по-логично по-голямата част
Коментари Харесай

Д-р Николова: Нашата работа не е свързана с налагането на глоби

„ Продължаваме договарянията за това, че е доста по-логично по-голямата част от диагностиката да бъде изтеглена в нашите кабинети “. Това съобщи пред Нова телевизия общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова, член на УС на БЛС.

На базата на своя персонален опит като доктор с три специалности, тя счита, че е безусловно нелогично да няма право да назначи едно рентгеново проучване на стомаха, а да е длъжна да изпрати пациента на експерт.

„ И стартира едно циркулиране по лекарите. И хората споделят „ Нямам време, ще си платя ”. Ако един човек има подозрение за онкологично заболяване, няма да обикаля от експерт на експерт, с цел да си направи проучване ”, сподели доктор Николова.

Тя разяснява и концепцията да бъдат налагани санкции на тези, които не се явяват на профилактични прегледи.

„ Не мога да си обясня докога страната ще вменява всевъзможни отговорности на общопрактикуващия доктор “, безапелационна бе доктор Николова.

По думите й не персоналните лекари са тези, които би трябвало като да изчистят Авгиевите обори на здравната система и като един Херкулес да могат да свършат всичко..

„ Има си законодател, който е основал Закона за здравето. В него са планувани наказания при неспазването му. Моята работа е, когато пациентът пристигна в кабинета, да го прегледам, да извърша нужните проучвания и да слага диагноза. Моята работа не е обвързвана с налагане на санкции. Това ще взриви системата. Отказвам да се занимавам с активност, която няма нищо общо с лечебната ”, акцентира доктор Гергана Николова.

Подобно мнение изрази и общопрактикуващият доктор доктор Людмил Джурджов.

„ Процентът от пациентите, които идват непринудено на профилактичен обзор, е към 50. Това са хора, които са осведомени с опциите, които предлага здравната система за профилактика и предварителна защита на тяхното здраве. Няма по какъв начин на нас лекарите да ни бъде вменена и законодателна, и административна функционалност ”, сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР