Продължаваме поредицата от публикации на "БАНКЕРЪ" и "Грант Торнтон" ООД

...
Продължаваме поредицата от публикации на "БАНКЕРЪ" и "Грант Торнтон" ООД
Коментари Харесай

Данъчното облагане в Португалия

Продължаваме поредицата от изявления на "БАНКЕРЪ " и "Грант Торнтон " ООД (България),насочени към искащите да вършат бизнес в страните от Европейския съюз. Съвместната ни самодейност има за цел да разкрие на българските бизнесмени какви са подводните камъни в данъчното законодателство на всяка от страните в общността.За какви изненади да са подготвени при среща с новия си сътрудник и кои са потребните дребни стъпки на съответния пазар.

Този път представяме данъчното облагане в Швеция. Скандинавската страна се отличава с висок витален стандарт, с съвременно и демократично общество. Тя е и една от страните с най-високи данъчни ставки - към половината от нейния Брутният вътрешен продукт се образува точно от налозите. Въпреки това икономическата й система е по-социална от тези на Франция и Англия да вземем за пример. Показателна е диференцирана ставка на Данък добавена стойност за другите артикули и услуги.

Швеция има прогресивна данъчна ставка върху приходите, като се ползва скица за данъчни облекчения при висока подготовка. Така страната оказва помощ на фирмите да привлекат най-хубавите специалисти на интернационално равнище.

В поредицата към този момент публикувахме разбори за данъчните системи в Люксембург, Германия, Гърция, Холандия, Кипър, Австрия,Испания, Ирландия, Италия и Швеция.

Очаквайте нови изявления на всеки две седмици.

Подборката направиха Емилия Маринова и Виктор Бакалов.

Grant Thornton Bulgaria



Данък добавена стойност

Какви са размерите на данъчните ставки ?

Стандартна ставка от 23%, използвана за множеството артикули и услуги. Съществуват и понижена и редуцирана ставка, надлежно – 13% и 6%. Редуцираната ставка е използвана за доставката на някои съществени храни, книги, фармацевтични артикули, хотелско настаняване, селскостопански артикули и пътнически превоз. Междинната ставка се ползва за концерти, представления, спектакъл, кина, цирк, бикоборство и други.

За Мадейра и Азорски острови процентът на налог добавена стойност е както следва:

-Мадейра – 22%/12%/5%;

-Азорски острови – 18%/9%/4%;

Необходимо ли е задгранично лице да дефинира упълномощен представител, с цел да се записва?

Дружества открити отвън Европейския съюз (ЕС) е нужно да дефинират упълномощен представител.

Колко постоянно се подават заявления за Данък добавена стойност?

На месечна база, до 10-то число на втория месец, идващ този, за който се отнася декларацията, или, при изискване че годишният оборот е по-малък от 650 хиляди евро, на тримесечна база, до 15-то число на втория месец, идващ отчетния интервал.

Подават ли се и други наложителни заявления?

Необходимо е да се показват спомагателни заявления за избрани доставки (стоки и услуги), осъществени към клиенти, които са регистрирани за задачите на Данък добавена стойност в друга държава-членка на Европейски Съюз (списък на продажбите в ЕО). Декларации, също по този начин, би трябвало да се подават, при избрани условия, по отношение на придвижване на артикули от или в друга страна членка на Европейски Съюз (интрастат декларация).

В допълнение, годишна Данък добавена стойност декларация следва да бъде подадена до 15 юли на годината, последваща отчетния интервал.



Данъци върху корпоративните приходи

Какви са размерите на данъчните ставки?

Стандартният корпоративен налог, използван за приходите от търговия, e с закрепена ставка от 21%, надлежно за Мадейра - 20%, за Азорски острови - 16.8%. При сдружения, класифицирани като дребни и междинни предприятия, се ползва редуцирана ставка от 17% за първите 15 хиляди евро от облагаемия оборот, за Мадейра - 13%, за Азорски острови - 13.6%.

Как се дефинира данъчната основа?

Корпоративен налог се начислява върху облагата на компанията. Печалбата се пресмята въз основа на всички типове приходи, понижени с разноските, които са осъществени по отношение на приемане или опазване на приходи, подлежащи на облагане.

Какво би трябвало да знаем за облагането на дивиденти?

Данъкът върху дивидентите е 25%. Съществуват благоприятни условия за отбягване на двойно данъчно облагане, когато се изплащат дивиденти от локални сдружения към нерезидентни компании.

Какви са спецификите при осъществяване на загуби?

Данъчните загуби, генерирани след 1 януари 2014 година, могат да бъдат пренесени за идващите 12 години.

От 1 януари 2014 година приспадането на пренесени данъчни загуби, даже в случай че данъчните загуби са били осъществени преди 2014 година, е лимитирано до 70% от облагаемата облага.

Данъчните загуби, генерирани след 1 януари 2017 година, могат да бъдат пренесени за интервал от 5 години. От 1 януари 2017 година разпоредбите по отношение на потреблението на данъчни загуби по метода на FIFO са анулирани. Това разрешава в началото приспадане на данъчни загуби, за които срокът за преместване завършва пръв.

Какви други налози за корпорациите съществуват?

В допълнение към корпоративния налог, общините могат да постановат общинска такса. Ставката на общинската такса доближава до 1,5% - редуцирани ставки могат да бъдат приложени за компании с оборот по-малък от 150 хиляди евро за миналата данъчна година. Общинска такса може да не бъде начислена на сдружения, които правят характерна активност или са били основани неотдавна и откриват нови работни места.

Съгласно специфичния режим за групово данъчно облагане, общинската такса се начислява върху облагаемия приход, регистриран от всяка компания, част от групата.

Общинската такса се начислява върху облагаемата облага за годината преди приспадане на данъчните загуби.



Данъчни облекчения

Кои са най-популярните данъчни облекчения за компаниите в Португалия?

Възможно е да се възползвате от данъчни облекчения при следните типове действия:

-извършване на научноизследователска и развойна дейност;

-инвестиции в областта на производството (само за някои географски райони);

-рехабилитация на обитаеми места;

-подпомагане на изкуството, културата и някои обществени области.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР