„Продължаваме настойчиво да търсим срещи за решаване на проблемите. Датите

...
„Продължаваме настойчиво да търсим срещи за решаване на проблемите. Датите
Коментари Харесай

Работодателите готвят вълна от протести

„ Продължаваме упорито да търсим срещи за решение на проблемите. Датите за митинг са 22 и 29 юни. Надяваме се да не се стига до там” - съобщи ръководителят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.
„ Мерките, които чакаме, още не са се състояли. Те са свързани с решението на КЕВР и смяната в Закона за енергетиката, което да обезпечи несимволични и обективни обезщетения за електрическата енергия в идващия ценови период”, означи той.
Велев разяснява и антикризисните ограничения на държавното управление.
„ Без данък на електоеренгия и на природния газ е алегорична мярка, защото акцизът на електрическата енергия представяла по-малко от половин % от цената й. Прогнозната цена за идващия ценови интервал на КЕВР е 431 лева Като сложим и мрежовите такси - отива над 500 лева, а акцизът е 2 лева на мегаватчас. Това е под половин процент”, означи той.
По думите му по сходен метод стои и въпросът с акциза на природния газ.
„ Намаляването на ДДС-то за бизнеса е неутрална мярка. Той е налог добавена стойност, който в действителност предприятията, които са регистрирани по Данък добавена стойност, а главната част от служащите работят в такива, за тях няма резултат, защото те употребяват данъчен заем. Намаляване на ставката за парното пък облагодетелства единствено тези жители, които имат парно – това е 1/5 в страната”, разяснява Васил Велев.
„ Проблемът, който не е адресиран, е високата инфлация, която води до обедняване на хората и високите цени на енергоресурсите за предприятията и стопанската система, което води до неконкурентноспособност, тъй като те са по-високи от тези при нашите съперници. Това е реалност и това води до по-нисък растеж на Брутният вътрешен продукт. Така в Европейски Съюз ние сме в последната четвъртина по растеж на Брутният вътрешен продукт и вместо догонващо развиване имаме изоставащо такова”, безапелационен беше ръководителят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР