Продължаваме инвестициите в инфраструктурата, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет

...
Продължаваме инвестициите в инфраструктурата, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет
Коментари Харесай

Дупница стана модерен град

Продължаваме вложенията в инфраструктурата, споделя претендентът на ГЕРБ за кмет на града инж. Методи Чимев Бъдещето ни е в туризма, вършим ски зона, ще развиваме балнеология в с. Бистрица Подменихме над 20 километра тръбопровод и канализация, преасфалтирахме десетки улици Общинският съвет се трансформира в място за същински полемики Фокус в програмата ми са вложенията в селата – в инфраструктура, просвета и спорт
Инж. Методи Чимев е кмет на община Дупница от 2011 година Завършил е компетентност „ Хидравлика и пневматика “ в Техническия университет в София. Занимавал се е с частен фамилен бизнес в региона на шивашката промишленост. Женен, с едно дете. Кандидат за трети мандат от Политическа партия ГЕРБ. Подкрепен е от още няколко партии от целия политически набор.

- Г-н Чимев, Вие сте претендент за кмет на Дупница за трети мандат. Какво Ви стимулира да поискате още веднъж доверието на гласоподавателите?
- Когато преди 8 години за първи път бях определен за кмет на Дупница, общината се намираше в извънредно тежко положение. Различните типове отговорности възлизаха общо на над 20 млн. лева Стиснахме зъби и започнахме да работим по този начин, че освен изплатихме голямата част от задълженията, само че реализирахме и широкообхватна капиталова стратегия. Независимо от това, че беше свършена доста работа, част от провокациите остават. Аз и моят екип преценихме, че си заслужава да желаяме от жителите да ни поддържат за трети път – с цел да довършим значимите планове, за които сме положили значително старания през годините.
- Какви са главните Ви достижения през двата досегашни мандата?
- За осем години осъществените неща са толкоз доста, че е мъчно да бъдат изброени. Като резюме мога да кажа, че Дупница се трансформира в естествен български град – със своите достижения и, несъмнено, проблеми. Без да недооценявам останалите цели, по които сме работили, за мен най-важното е, че успяхме да подобрим значително инфраструктурата. Подменихме над 20 километра тръбопровод и канализация, преасфалтирахме десетки улици, на практика съвсем всеки план с европейско или национално финансиране беше замислян по този начин, че да бъде вложено оптимално в инфраструктурата. Не инцидентно получихме и няколко награди таман за огромни инфраструктурни вложения.
- Кои са главните източници на финансиране, на които разчитате?
- Както към този момент означих, големият завещан дълг ни принуди по време на първия ни мандат да съблюдаваме извънредно строга финансова дисциплинираност. До един миг личните доходи на общината на 90% отиваха за покриване на остарели наследени отговорности. Единственият излаз беше да аплайваме с доста и качествени планове, главно с европейско финансиране, които да компенсират дупката в бюджета. Това е комплицирана задача, тъй като, колкото и огромни благоприятни условия да дават еврофондове, те не са в положение да решат всички проблеми. През втория мандат, към този момент поели глътка въздух, можехме да отделяме и средства за планове в някои зони на града и по селата, в които европейското финансиране не беше допустимо. В последна сметка постигнахме нужния баланс, тъй че за осемте години вложенията в друг вид планове надвишиха 100 млн. лева
-  А какво не успяхте да извършите?
-  Все още не сме решили изцяло казуса с третирането на битовите боклуци. Сами знаете, че реализирането на такива планове лишава от време на време даже десетилетия. Вече сме на финалната права – през идващите две години казусът ще бъде дефинитивно решен – освен това по метод, гарантиращ оптимални екологични стандарти. Съзнавам и, че сме длъжници на хората в селата – в дребните обитаеми места също инвестирахме значително в инфраструктура, само че за мен това не е задоволително. Ето за какво акцентът за възможния ми трети мандат е ориентиран таман към вложенията в селата – замяна на тръбопровод и канализация, преасфалтиране на улиците, обезпечаване на по-добри благоприятни условия за културни прояви и спорт.
- Проблемът, за който говорите, евентуално е поради това, че вашата община като релативно огромна няма право на финансиране по Програмата за развиване на селските региони?
- Точно в това е казусът. За мен няма логичност в нашите села, които са 16 на брой, да не може да се извърши и лев инвестиция с европейски средства за разлика от прилежащи общини, в които съвсем всички значими планове се реализират с пари от Програмата за развиване на селските региони. Несправедливо е, само че такива са действителностите. Не ни остава нищо друго, с изключение на да запълним празнината, употребявайки националните стратегии, а също и опциите, които ни дават стратегиите за трансгранично съдействие. Допустими сме по схемите България – Македония и България – Сърбия. При всяка покана по тези две схеми кандидстваме с по няколко планови оферти, в това число за планове, свързани с развиването на селата.
- Допреди няколко години имиджът на Дупница беше мощно очернен, името на града се свързваше най-вече с така наречен Дупнишки модел. Успяхте ли да измененията този отрицателен имидж?
- Да, така наречен Дупнишки модел, при който границите сред партиите бяха оптимално размити, а в общинския съвет ставахме очевидци на странни, само че по тази причина пък по живсковски съвсем единомислещи решения, от дълго време е в предишното. Общинският съвет се трансформира в място за същински полемики, за търсене на съответни решения, от време на време за остри разногласия, и съгласно мен по този начин би трябвало да бъде. Независимо от това аз и екипът ми постоянно сме се стремели да бъдем диалогични, тъй че да имаме поддръжката на оптимален брой съветници. Нямам подозрение, че неприятният имидж на града ни остана окончателно в предишното.
- Дупница е в полите на Рила, наоколо до столицата, с която е обвързван с автомагистрала, както и близо до няколко граници – дадености, които би трябвало да благоприятстват развиването на туризма. Какво вършиме в това отношение?
- Великолепно осъзнаваме обстоятелството, че Дупница има голям туристически капацитет, както и че този потенциял обратно във времето е бил мощно подценяван. През последните години реализирахме няколко плана, свързани с туризма като да вземем за пример екопътеката „ Самоковището “, които утроиха туристопотока в нашата община. Но това са единствено първите стъпки. В село Бистрица открихме минерална вода, ето за какво през идващите години ще създадем всичко по силите ни да разработим тази находка и да превърнем селото в балнеоцентър. Имаме и доста сериозен план за построяването на туристическа и ски зона „ Дупница “. Общината ни има капацитет да развива също по този начин културен и набожен туризъм, като тук очакванията ни са свързани с откритата неотдавна от археолозите неповторима раннохристиянска базилика от III век край село Червен брег, както и с античната и ранносредновековна цитадела в местността Кършия. Изобщо, в региона на туризма в общината ни скоро ще се случат неща, които евентуално ще трансформират образа освен на Дупница, само че и на целия ни район.
- Как протича предизборната акция във Вашата община? Има ли удари под пояса?
- Градусът на политическото напрежение, несъмнено, се повишава с всеки минал ден, само че, почтено казано, не съм забелязал някакви ексцесии. Има претенденти, които са относително неопитни и дават обещание нереалистични неща, само че гласоподавателите са прекомерно скептични във връзка с подобен вид предизборно държание. Аз и моят екип сме си наложили да играем почтено, да бъдем скромни, когато приказваме за постигнатото. Нека хората преценяват до каква степен сме съумели. Не обещаваме неизпълнимото. Интелектът на гласоподавателите не трябва да се подценява.  
- Какво очаквате да се случи на 27 октомври в Дупница?
- Очаквам хората да създадат рационален избор. Дупница към този момент е естествен град с обикновено мислещи и стъпили на земята гласоподаватели. Фактът, че зад мен стоят освен ГЕРБ, само че и партии като Съюз на демократичните сили, Партия на зелените и други, които другояче вземат участие със независими листи за общински съветници, ми дава убеденост, че нещата могат да бъдат решени още на първия тур. Не разделяме гласоподавателите на наши и ваши, на срещите ни в кварталите на града и по селата е цялостно с хора с разнообразни политически възгледи. Ето за какво съм убеден, че през идващите четири години ще продължим напред дружно с жителите на общината.
 

Топ 10 на постигнатото от Методи Чимев
Най-мащабният в страната обществен европроект за построяването на обществени жилища. За към 6.5 млн. лева за построени и обзаведени 150 жилища, в които през днешния ден живеят над 400 дупничаниЕдна от най-модерните спортни зали в България с потенциал от над 1500 места. В нея годишно се организират десетки спортни надпревари от народен и интернационален мащаб. Стойността на плана е 4.5 млн. лева.Тотално благоустройство, в това число замяна на тръбопровод и канализация, във всички по-големи дупнишки квартали – Ж.К. „ Бистрица “, Ж.К. „ Дупница “, Ж.К. „ Развесена върба “, Ж.К. „ Велчова завера “ и др.Успешно осъществен прокт за интегриран градски превоз, в границите на който бяха преасфалтирани десетки километри от най-невралгичните пътни сектори, закупени съвременни рейсове и въведена умна система за ръководство на транспортаПълна замяна на уличното осветяване в града с ЛЕД осветителни телаПълна смяна на образа на градския център, в това число създаване на един от най-красивите фонтани в българския югозападИзграждане на два Центъра за настаняване от фамилен типИзграждане на новата детска градина „ Мечта “, сега се приключва и втора в най-големия квартал – Ж.К. „ Бистрица “Газификация на всички общински учебни заведения и детски градини, както и на едната от двете здания на общинска болница „ Св. Иван Рилски “, която бе и изцяло саниранаСаниране на общо 30 жилищни блока със средства от Националната стратегия за енергийна успеваемост и Оперативна програма “Регионално развитие”
 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР