„Продължаваме да следим със загриженост обстановката в Беларус след проведените

...
„Продължаваме да следим със загриженост обстановката в Беларус след проведените
Коментари Харесай

Премиерът Борисов участва в извънредното заседание на Европейския съвет за обстановката в Беларус

„ Продължаваме да следим със угриженост ситуацията в Беларус след извършените на 9 август президентски избори “, съобщи министърпредседателят Бойко Борисов по време на изключителното съвещание на Европейския съвет, което се организира посредством видеоконферентна връзка. Държавните и държавни ръководители на Европейски Съюз разискаха събитията в Беларус след президентските избори, които съгласно тях не бяха извършени по свободен и почтен метод.

Премиерът Борисов посочи, че въвеждането на наказания би трябвало да е ориентирано към виновните за недемократичните подходи в Беларус, а не към жителите, които минават през доста компликации в този спешен интервал. Конкретните измерения на глобите следва да бъдат разисквани от външните министри на Европейски Съюз.

България поддържа повсеместен обзор на връзките на Европейския съюз с Беларус, само че смяната в страната би трябвало да идва от нейните жители, а не извън, безапелационен беше Борисов. Той подсети, че поддръжката, която Европейски Съюз от години оказва на Беларус е точно в помощ на гражданското общество и за развиване демократични структури.

Българският министър-председател акцентира пред сътрудниците си, че е неприемливо потреблението на принуждение против мирни протестиращи и такова не би трябвало да бъде допускано. Премиерът Борисов посочи и смисъла на политическия разговор с властта и с опозицията, с цел да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението. Всички канали за разговор би трябвало да останат отворени, акцентира Бойко Борисов.

Министър-председателят означи значимата роля на Организацията за сигурност и съдействие в Европа за разрешаване на спешната обстановка в Беларус. По думите му би трябвало да се употребяват всички принадлежности на европейката политика за съседство, които биха съдействали за деескалация на рецесията. Премиерът Борисов изрази поддръжка за предлагането за изпращане в Беларус на задача на Европейски Съюз за определяне на обстоятелствата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР