Продължаваме да следим историята с обществената поръчка, открита от Министерството

...
Продължаваме да следим историята с обществената поръчка, открита от Министерството
Коментари Харесай

КОНСЕРВАТОРИ НА ЕВРОГРАНТОВЕ 4 – ДОГОВОРЪТ ЗА СКАНДАЛНАТА ПОРЪЧКА Е РАЗВАЛЕН ПОРАДИ ВИНОВНО НЕИЗПЪЛНЕНИЕ

Продължаваме да следим историята с публичната поръчка, открита от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и предоставена на реализатор, обвързван с единия от шефовете на “Консерваторъ” ООД с ЕИК 205348817 – Васил Сашков Булянски. Дружеството “Консерваторъ” ООД е издател на едноименния уебсайт – медия със поръчка за това да бъде „ самостоятелна платформа за всички дясномислещи хора в България “.

Доколко това не са единствено добре звучащи пожелания, предопределени да заблудят „ дясномислещите хора в България “, излиза наяве и от публичната поръчка, за която “Терминал 3” писа през март тази година, предвиждаща издаването и печатане на първокласен български екологичен сборник за 2018 година с стеснен тираж, на български и англиийски език. И в случай че първоначално я наричахме “любопитна”, то през днешния ден към този момент имаме цялостно съображение да я назовем “скандална”.

Напомняме обстоятелствата по тази към този момент скандална социална поръчка.

Обединение (гражданско дружество) “Фокус Арт Груп” ДЗЗД е определено за реализатор на социална поръчка на Министерство на околната среда и водите с предмет „ Създаване на “Български екологичен сборник – 2018” за разпространение на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014–2020 година “. Поръчката включва следните три действия:

Дейност 1 – Проучване, разбор и генериране на текстовото наличие на „ Български екологичен сборник – 2018 “;
Дейност 2 – Превод, предпечатна подготовка, художествено оформление/дизайн и щемпел на книжен притежател на „ Български екологичен сборник – 2018 “;
Дейност 3 – Създаване на интерактивна електронна карта на „ Български екологичен сборник – 2018 “.
Ценовата оферта, с която обединяване “Фокус Арт Груп” ДЗЗД е несъмнено за реализатор, е 578 500 лева без Данък добавена стойност, или 694 200 лева с Данък добавена стойност. Това е ценова оферта, която е доста покрай прогнозната стойност на поръчката от 600 000 лева А участниците не могат да подават по-висока ценова оферта от прогнозната стойност. “Терминал 3” ревизира по-подробно офертата на обединяването, оповестено за реализатор. Оферираните цени са, както следва:

Дейност 1 – 168 000 лева
Дейност 2 – общо 260 000 лева
Дейност 3 – 150 000 лева

От техническото предложение на обединяването излиза наяве, че това са цени за две книжни тела от 1000-1200 стр., които ще бъдат отпечатани на български (1500 бр.) и на британски език (1500 бр.). Само за печата на книжните тела се планува цена от 150 000 лева – по 50 лева на брой. За художествено оформление и дизайн са планувани 50 000 лева За изследване, разбор и генериране на текстовото наличие на „ Български екологичен сборник – 2018 “ са планувани 168 500 лева
Обединението е било единственият участник, подал оферта.
Средствата за поръчката са обезпечени по предпочитана ос 6 на Оперативна стратегия “Околна среда 2014 – 2020 г.”. С други думи, парите за осъществяването на поръчката са от европейски фондове.

Интересен е и съставът на обединяването:

“Фокус Нунти” ООД, ЕИК 130552817. Дружеството е следено от трагично умрелия на 25 февруари 2019 година Красимир Асенов Узунов, имал 90% от капитала (общо 5000 лева) и приживе шеф на сдружението. Красимир Узунов до гибелта си ръководеше електронната осведомителна организация “Фокус” и едноименните радиостанции в страната. През 2009 година за него стана ясно, че е бил нещатен помощник на Държавна сигурност – Държавна сигурност, ръководство III-Х-I – с агентурен псевдоним “Завадски”. През 1990 година с протокол № 87/ 1990 година е направено предложение за заличаване на персоналното му дело (IА-29901) и работното дело (IР-15638). През 1990 година става прочут с прякора Поручика, откакто разгласява коментар във вестник „ Демокрация “, подписан като Поручик Красимир Узунов. От години са известни околните връзки сред военния министър Красимир Каракачанов и неговия адаш Поручика Узунов. През 2018 година министърът награждава Поручика със знак „ Достойнство и чест “.

“Макенроу груп” ЕООД, ЕИК 205115421 – сдружение с едноличен притежател на капитала и шеф Васил Сашков Булянски. Справка в Търговския указател демонстрира, че сдружението е записано след оповестяване на публичната поръчка и към 2 седмици преди да изтече крайният период за подаване на предложения. Същият този Васил Сашков Булянски е едноличен притежател и шеф на още едно сдружение – “Ви Ес Би Аналисис” ЕООД (на британски език – VSB Analysis) с ЕИК 205436758. То на собствен ред е съучастник с 20% от капитала в сдружението с лимитирана отговорност “Консерваторъ” ООД с ЕИК 205348817 – издател на едноименния уебсайт.

Третият участник в обединяване “Фокус Арт Груп” ДЗЗД е едноличното комерсиално сдружение “Витамин Арт” ЕООД, ЕИК 175103531. Едноличен притежател и шеф е Татяна Валериевна Узунова. Тя има същата фамилия като Красимир Узунов и би могло да се допусна, че двамата са били свързани лица по смисъла на Търговския закон. Интересното е, че двете сдружения не са регистрирани на един и същи адрес.

С оглед на горното гражданско сдружение надали ще се изненадате, че министър Нено Димов обществено разгласи, че е в държавното управление от квотата на Вътрешна македонска революционна организация. Лидерът на Вътрешна македонска революционна организация пък е заместител министър-председател и боен министър. А е и беше доста добър другар с починалия Красимир Узунов, създател на осведомителна организация “Фокус” и 60-те радиостанции със същото име.

Едва ли ще се изненадате също по този начин, че в публицистичната гилдия на уеб страницата „ Консерваторъ “ е и Кристиян Шкварек, който беше включен отново от Вътрешна македонска революционна организация в кандидатската листа на тази партия за членове на Европейския парламент (ЕП). Предизборната акция на Шкварек за Екологичен потенциал в обществените медии бе финансирана от другия в “Консерваторъ” ООД, Николай Цветанов Облаков. Последният пък обществено съобщи, че е завел дело против “Терминал 3” за оскърбителен изказвания в нашите изявления, касаещи тази социална поръчка и странните условия, свързани с изпълнителя и контракта.

Всички странности на тази социална поръчка бяха осветени единствено тъй като “Терминал 3” обърна публичното внимание към нея в серия свои изявления. Ние имаме намерение да стигнем до края, като получим всички елементи по нея по реда на ЗДОИ. Ще сезираме и всички способени органи за инспекция на тази социална поръчка. Призоваваме ги да ревизират и другите публични поръчки в Министерство на околната среда и водите, както и по какъв начин се разходват европейски средства по Оперативна стратегия “Околна среда 2014 – 2020 г.”. Преди казусът да е стихотворец от OLAF…
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР