Продължаваме да обсъждаме графичните среди в Linux. Досега разгледахме Xfce,

...
Продължаваме да обсъждаме графичните среди в Linux. Досега разгледахме Xfce,
Коментари Харесай

Графичните десктоп среди в Linux: MATE

Продължаваме да обсъждаме графичните среди в Linux. Досега разгледахме Xfce, KDE и GNOME. Тук ще се спрем на бързата десктоп среда MATE , която е заслужен правоприемник на мъртвата към този момент GNOME 2.
Историята на MATE
Този път материалът ще е по-кратък от предходните, тъй като самата графична среда MATE е релативно млада. Тя се появява за пръв път през лятото на 2011 година, като е напълно основана на GNOME 2. Но с появяването на GNOME 3, поддръжката на GNOME 2 бе прекъсната – нещо, което напълно не се хареса на общността.



Анонсът се състоя във форума Arch Linux. Може да се каже, че MATE е графична десктоп среда, подарена от потребителите на тази доста добра дистрибуция.

Интересно е, че мнозина свързват създаването на MATE с развиването на Linux Mint – извънредно известната в наши дни дистрибуция, основана на Ubutnu. Това не е правилно. Идеите и решенията на двата плана се пресичат по-късно.



Още един път да подчертаем аргументите за появяването на MATE като независима графична среда. Създателите на MATE са срещу вектора на развиване на GNOME, която в третата си версия е преродена и напълно изменена. Ето за какво програмистите и разработчиците вземат решение да усъвършенстват GNOME 2 и да я приспособяват към днешните модерни действителности и потребности.
 Така изглеждаше GNOME 2Версиите на MATE
Тук информацията не е доста. По-интересното е, че в никакъв случай не е имало версия MATE 1.0. На 16-ти април 2012 година е показана версия 1.2, а преди този момент, през лятото на 2011 година се появява първичната версия (initial release).



Тази неособено забавна история е обвързвана с това, че участниците в плана MATE стартират с към този момент построената, настроена и самобитна среда GNOME 2. Дори базовите стратегии от плана MATE, като да вземем за пример текстовия редактор Pluma, файловия управител Caja, архиватора Engrampa и други, са просто версии на Gedit, Nautilus и File Roller от GNOME 2.

В един миг от развиването на MATE стартират да се интересуват екипите на другите GNU/Linux планове. Така да вземем за пример, Linux Mint доста способства за развиването на MATE. По същия метод постъпват и екипите на дистрибуциите Arch Linux, Manjaro и други. С това се изяснява объркването на връзките Linux Mint – МАТЕ.



Към сегашен ден MATE е това, което щеше да бъде GNOME 2, в случай че не бе излязла третата версия на тази десктоп среда. Към сегашен ден настояща е MATE 1.20, като планът още е прекомерно млад.
Какво предлага MATE през днешния ден
Десктоп средата MATE е доста гъвкава, лека и бърза графична среда, която включва няколко вградени приложения за ежедневна работа. Тя е доста подобаваща за притежателите на по-слаб хардуер, за почитателите на обичайния GNOME 2, както и за всички, които желаят да имат една лека, само че в това време доста ефикасна графична десктоп среда.



Благодарение на прелестното взаимоотношение с композитния управител Compiz, потребителят има опцията мощно да промени интерфейса и да получи една среда, която по нищо не отстъпва на KDE Plasma Desktop по хубост и тънка конфигурация. За MATE се оферират хиляди чудесни тематики, които могат да бъдат изтеглени от mate-desktop.org/themes/ и има редица помощни стратегии, като да вземем за пример MATE Tweak.
Инсталиране на MATE
В Debian GNU/Linux и Ubuntu

И в двете дистрибуции има опция за инсталирането на MATE дружно с инсталирането на операционната система, само че реализацията е по-различна. В Debian GNU/Linux е задоволително да се избере MATE от листата с наличния програмен продукт още по време на инсталирането. За Ubuntu има обособена версия на MATE, която се назовава Ubuntu MATE и се поддържа от общността.

Ако желаете да инсталирате MATE в Debian GNU/Linux е най-лесно в командни ред да се напише:
sudo apt install mate-desktop-environment-extras
Тази команда ще конфигурира графичната среда дружно с всички нейни приложения за ежедневна работа.

Ако желаете да инсталирате минималния пакет MATE, то би трябвало да въведете:
sudo apt install mate-desktop-environment-core
Ако желаете да инсталирате MATE в Ubuntu, имате опция да си изберете, дали да си инсталирате общоприетата версия на MATE, „ваниловата“ MATE или по-специалната Ubuntu MATE. В първите два случая командите са си същите, като при Debian, а третата версия може да се конфигурира посредством командата:
sudo apt install ubuntu-mate-core ubuntu-mate-desktop
Естествено, почитателите на графичния потребителски интерфейс могат да конфигурират MATE от Софтуерния управител:



Fedora Linux

Fedora също има дистрибуция, в която MATE е включена, само че в случай че е употребявано нещо друго, инсталирането може да стане по следния метод:
sudo yum groupinstall mate-desktop
Но въпреки всичко е по-добре да се употребява дистрибуцията с интегрираната MATE. Хубавото е, че тя идва с към този момент интегриран и надъхан Compiz. Ето по какъв начин наподобява:


Arch Linux и сходните
В тези дистрибуции MATE и нейния програмен продукт за ежедневна работа се конфигурират посредством командата:
sudo pacman -Sy mate mate-extra

Много консуматори са почнали с MATE, тъй като тази графична среда предлага експедитивност и улеснение, без да употребява обилни систематични запаси. MATE постоянно се употребява преди да се премине към KDE и GNOME.



И още, на всички почитатели на Linux Mint се предлага да опитат точно дистрибуцията с МАТЕ освен поради големите благоприятни условия за персонализиране, само че и поради доста по-ниската консумация на систематични запаси спрямо Cinnamon.



Наистина си коства да се опита MATE. Добре познатата Debian GNU/Linux идеално работи с тази графична среда, като по този метод може да се реализира оптималното от една компютърна система.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР