Продължавам убедено да твърдя, че филмите се гледат на кино.

...
Продължавам убедено да твърдя, че филмите се гледат на кино.
Коментари Харесай

За Каръл, независимият филм на годината

Продължавам уверено да настоявам, че филмите се гледат на кино. Само когато няма такава опция (доста постоянно, изключително за класика), се прибягва до другите налични благоприятни условия. 

Затова чаках  " Каръл "  първо на огромен екран, макар че от дълго време е в торентите  - имаше премиерна дата в края на февруари. При все че е самостоятелният филм на годината (заедно със " Спотлайт " ) и има цели 163 номинации, от които шест за " Оскар ", както и три награди в Кан, плюс оценка 7.6 в IMdb, разпространителите му са решили да го смъкват от показ! 

Между другото, постоянно в края на годината любимците за " Оскар " цъфват в торентите на DVD-Screen, което е положително качество, само че отстъпва, за жал, на DVD-Rip и BLU-Ray Rip. Това са копия за близо 5 000-те членове на Академията, изпратени им от продуцентите, с цел да гледат и да гласоподават. И несъмнено, все от някъде изтичат и към България... " Каръл " ни въвлича в неохотната, но непреодолимо, окончателно, безшумно завладяваща, подмолно-стихийна обич сред богатата, фина, изтънчена, елегантна, нежна, само че мощна стопанка Каръл Еърд (Кейт Бланшет, нямам думи) и младата, наивна и чиста, нежно-привлекателна продавачка в мол Терез Беливет (Руни Мара), която постоянно е била " straight " и си има неумел и обезоръжаващо благ другар. Случва се през лъскавите, задоволени, преситени и процъфтяващи 50-те години на предишния век.

Една коледна покупка за детето на богаташката ги свързва, а връщането на забравените скъпи кожени ръкавици ги среща още веднъж. 

Каръл към този момент е имала връзка с жена от нейната класа – изящната, умна, аристократична и примирено-печална Аби Герхард (Сара Полсън). Съпругът ѝ Хардж Еърд (Кайл Чандлър) е засегнат, сърдит и недоверчив и единствено чака идната ѝ издънка, с цел да ѝ вземе детето. Натам отиват нещата, а филмът дълго време е протяжен, ленив и бавно-съзерцателен (режисьорът Тод Хайнс нормално е запъхтян и майсторски въвличащ в действието разказвач) и се питаме какво му е толкоз хубавото и отличителното.  До последната третина на кино лентата (оказва се, че всичко е било подготовка и замесване в интригата), която е изумителна и блестяща, а сцената с юристите ( " Иначе ще стане грозно, а ние не сме такива хора ", добродушно промълвява Каръл към Хардж), изповедта на основната героиня пред Терез и финалната среща в ресторанта са просто класика!

Любовта е свещенодействие, признание, благословена привилегия, необичаен подарък, божествена интервенция, без значение дали е хетеросексуална, хомосексуална, майчина, родителска или синовна! И в никакъв случай не би трябвало да заставаме против нея, да я оставим да си отиде или да я пренебрегваме поради предразсъдъци, предубеждения, боязън, нарцисизъм, комплекси или нерешителност. Иначе ще съжаляваме цялостен, изпълнен с мъка, болежка, скрупули и досада, живот!



Повече от Боян Атанасов можете да откриете в личния му блог, публикации от който публикуваме с неговото единодушие.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР