Продължава възстановяването на парижката катедрала Нотр Дам. Очаква се тя

...
Продължава възстановяването на парижката катедрала Нотр Дам. Очаква се тя
Коментари Харесай

Продължава възстановяването на парижката катедрала Нотр Дам

Продължава възобновяване на парижката катедрала Нотр Дам. Очаква се тя да отвори порти в цялостния си искра през 2024 година Съобщи Българска национална телевизия.

Пасторалните пейзажи на Южна Франция са огласявани от невероятни звуци. В дребна работилница в градчето Лодев, движимости майстори реставрират богатство. Там се намира част от най-големия орган на Франция - този от парижката катедрала Нотр Дам. Близо три години след пожара на 15 и 16 април 2019 година, надалеч от Париж, продължава възобновяване на дървената структура, която държи тръбите на органа.

" Трябва да е изцяло водоустойчиво. Слагаме агнешка кожа. Тази е с доста положително качество, с дебелина един милиметър ", споделя Оливие Анри, реставратор.

Материалите и методът на работа не са се трансформирали от епохи. Така се прави за за всеки различен орган, с тази разлика, че мащабите при органа на Нотр Дам и неговите 8 хиляди тръби са разнообразни. Особено предизвикателство е да се почисти дървото от 1867 година, да се върне на мястото му и да се напаснат всички пътища за въздуха.

" Основното е въздухът, който ще излезе отсам, да не отива тук, тъй като другояче ще засвири прилежащата тръба ", изяснява Кристиан Вание, реставратор.

Работата е прецизна и се изпипва всеки милиметър, с цел да се реализира съвършен тон за всяка нота. Вече 30 години Критиан Вание и Шарл Сарело карат органите " да приказват ", както самите те се показват. Но този път залогът е голям.

" Това е необикновен опит за нас. Внушително е ", споделя Шарл Сарело, реставратор.

Възстановяването на органа е поверено на няколко френски специарлизирани компании. За реставрацията на емблематичната катедрала в Париж бяха събрани повече от 800 милиона евро от хиляди донори от 150 страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР