Продължава усилването на болниците и обезпечаването на страната с всички

...
Продължава усилването на болниците и обезпечаването на страната с всички
Коментари Харесай

Разкриват още 4 COVID клиники във ВМА

Продължава усилването на лечебните заведения и обезпечаването на страната с всички нужни лекарства. Броят на оздравелите от COVID-19 се усилва, като по-сериозен напън върху здравната система има в следните регионални центрове:
София Благоевград Пловдив Бургас Шумен
Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов от министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов на днешното работно заседание в Министерския съвет.

В срещата участваха също ръководителят на Националния действен щаб и шеф на ВМА Венцислав Мутафчийски, шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на щаба Тодор Кантарджиев, основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев и шефът на " Пирогов " Асен Балтов.

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов посочи, че за петте по-натоварени регионални центъра е основана организация за повишение на болничния потенциал , както и за включването по места на специализанти, които също да оказват помощ.

Председателят на Националния действен щаб и шеф на ВМА Венцислав Мутафчийски съобщи, че във ВМА се разкриват още 4 клиники за коронавирус лекуване.

По отношение на снабдяването с лекарства министър Ангелов беше безапелационен, че всички лечебни заведения ще бъдат снабдени с нужните лекарства.

По думите му проблем е презапасяването на хората с медикаменти, като добави, че в допълнение 20 000 опаковки от най-търсените лекарства следва да влязат на свободния пазар. Осигурени са и медикаменти за бременните дами.

Всички присъстващи на срещата при премиера Борисов потвърдиха позицията си, че самолечението е изрично рисково и българските жители следва да търсят лекарска помощ и да не се употребяват безсистемно антибиотици.

По отношение на активността на аптеките министър-председателят Бойко Борисов разпореди здравният министър да организира среща с представители на Българския фармацевтичен съюз , на която да бъде разисквано какви са спомагателните благоприятни условия в сферата.

В рамките на срещата бяха изразени запаси във връзка с всеобщото тестване . Според основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев това би дало само „ моментна фотография “, която обаче след 24 часа ще бъде друга.

За антигените проби на срещата беше споделено мнението, че потреблението им е уместно за незабавната помощ, лечебните заведения, РЗИ , в случаите, когато има стеснен запас на PCR проби или при тестване на по-големи колективи от хора.

По тематиката с кадровия капацитет Кунчев изрази позиция, че е от огромно значение министърът на опазването на здравето да има опция да командирова фрагменти.

Премиерът Бойко Борисов беше безапелационен, че жителите могат да оказват помощ доста както на себе си, по този начин и на здравната система като не престават да съблюдават главните одобрени правила – стерилизация, отдалеченост и дисциплинираност.

" Разчитам на хората – можем да бъдем по-дисциплинирани, можем да бъдем по-самосъхраняващи се. В същото време имаме и много оздравели, което също е добър индикатор ", означи Борисов.

По думите му спазването на ограниченията е от извънредно значение за предотвратяването на разпространяването на COVID-19, а персоналната отговорност на всеки един човек, дружно с рационалните и уравновесени ограничения ще спомогне да се преодолее рецесията.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР