Продължава умъртвяването и загробването на животните в свинекомплекса в русенското

...
Продължава умъртвяването и загробването на животните в свинекомплекса в русенското
Коментари Харесай

Продължава умъртвяването на животните в свинекомплекса в село Николово

Продължава умъртвяването и загробването на животните в свинекомплекса в русенското село Николово, който бе обиден от заболяването африканска чума по свинете.

Това заяви заместник-областният шеф на Област Русе Свилен Иванов, представен от Българска телеграфна агенция. Той посочи, че унищожаването на прасетата е почнало през вчерашния ден при спазването на европейския правилник за справяне със заразните заболявания при животните, според който евтаназията би трябвало да се извърши по човечен метод. Иванов дефинира обстановката в свинекомплекса като много тежка, защото обектът е огромен и в него са отглеждани 17 000 животни.

"Ще се постараем всичко да се извърши в най-кратки периоди по най-бързия метод, само че това зависи от мощностите, с които разполага Българската организация по сигурност на храните ", добави заместник-областният шеф. Той сподели още, че са ангажирани да оказват помощ доста институции. Потърсена била помощ и от военните.

Умъртвените животни се загробват в региона на свинекомплекса в голям брой ями на огромна дълбочина. В трикилометровата зона на огнището, в която влизат селата Николово, Просена и Долно Абланово, всички домашни свине към този момент са заклани или евтаназирани, добави Иванов.

Според него дивите свине не престават да бъдат сериозна заплаха за разпространяването на африканската чума. Заместник-областният шеф посъветва хората, които гледат прасета в стопанства вид "заден двор ", да ги заколят.

Забранена е комерсиалната активност в свинекомплекса в село Юделник, който попада в 10-километровата надзорна зона. Тя ще бъде обновена най-рано след шест месеца, в случай че в региона няма ново огнище на африканска чума.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР