Продължава серията от обучения с чуждестранни лектори за специалистите от

...
Продължава серията от обучения с чуждестранни лектори за специалистите от
Коментари Харесай

Водещи физиотерапевти от чужбина обучават варненски специалисти

 Продължава серията от образования с задгранични лектори за експертите от Дома за медико-социални грижи за деца – Варна (ДМСГД – Варна). Водеща на завършилия през вчерашния ден двудневен курс бе Беата Внук – инструктор по Бобат терапия за деца, учител в Академията по физиотерапия във Варшава и старши физиотерапевт в Център за интензивна терапия във Варшава, Полша. От страна на ДМСГД – Варна, в практическото образование участваха лекари, рехабилитатори, кинезитерапевти, ерготерапевти. Темата бе " Терапията за ръка като значима част от ерготерапията “. В рамките на курса, който се организира за първи път в България, Беата Внук показва потвърдени техники и благоприятни условия за терапия на деца с неврологични болести, с друга степен на засягане на функционалността на ръцете и с детска церебрална парализа. Тя сподели и новостите при потреблението на профилираните средства за ортезиране. Практиките са ориентирани към деца от 2 до 16-годишна възраст.

Това е третото подред практическо образование с водещи физиотерапевти от чужбина, в което вземат участие експертите от Дома за медико-социални грижи за деца – Варна. Предходното бе водено от Бенедикт Бьомер – един от преподавателите с най-голям сан в света в двете концепции - PNF (Проприоцевтивно невромускулно улеснение) и Бобат. Той сподели разнообразни техники за превъзмогване на спастичността при пациенти с двигателни увреждания, посредством неинвазивен метод. Спастичността е нарушаване в мускулния надзор, при което мускулите се свиват, стават твърди, стегнати и реализирането на придвижване или пренасяне е затруднено или невероятно. Тя е присъща за децата с церебрална парализа, с каквито работят експертите от Дома за медико-социални грижи за деца във Варна.

Сред лекторите, провеждали образование с варненските експерти, е и Марсел Гжебелуш, ръководител на Международната PNF асоциация. То бе ориентирано към опциите за превъзмогване на проблемите в походката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР