Продължава разследването на случая с предотвратения атентат в Пловдив. Според

...
Продължава разследването на случая с предотвратения атентат в Пловдив. Според
Коментари Харесай

Момчето от Пловдив е първият случай у нас на вербуване на етнически българин

Продължава следствието на случая с предотвратения атентат в Пловдив. Според информация на Специализираната прокуратура 16-годишният юноша е сглобявал тръбна бомба, каквато е била употребена при атентатите в Белгия и в Сарафово.
От прокуратурата го дефинират като извънредно интелигентен, тъй като при претърсването на помещението са открити доста формули и схеми за синтезиране на взривни субстанции от общодостъпни съставки. Преди ареста ученикът е бил изведен от учебното заведение от своя татко, съобщи БГНЕС.
Бившият шеф на ДАНС в Пловдив и специалист по антитероризъм Ангел Стоев съобщи пред Нова телевизия, че заплаха от сходни дейности има в бъдеще. „ Хората би трябвало да бъдат по-внимателни, тъй че да не стигаме до тежки ограничения, свързани с антитерористичната отбрана, а с едно по-голямо внимание от страна на обществото и на хората да се предпазим от офанзиви ”, сподели той.
По думите му е ясно, че ученикът е почнал подготовка за осъществяване на терористичен акт. „ Вътрешното ми чувство е, че дейностите на органите са били безусловно съответни ”, добави той.
„ ИДИЛ повече би се похвалила, че някой, който е християнин е бил притеглен за тяхната идея и биха го употребявали за един гибелен терористичен акт, а не толкоз за разпространяване на идеологията им, само че дано не забравяме, че в България има огромни групи от хора, които са по-податливи за офанзивите на радикалния ислям, точно посредством интернет ”, изясни специалистът.
От понеделник с момчето ще се занимават инспектори от „ Детска психическа стая ”. Прокуратурата обаче ще стачкува това решение с претекста, че с ученика би трябвало да се работи в изолирана среда.
Арабистът и специалист по тероризъм Владимир Чуков акцентира, че това е първият случай у нас на рекрутиране на етнически българин. „ Този случай сподели, че ние не сме бяло леке на картата ”, сподели той.
„ В случая за радикализирането на момчето би трябвало да се търсят две аргументи – учебното заведение, което обаче не мисля, че е повода, и фамилията – втората причина. Мисля, че ясно би трябвало да се попита фамилията за какво е стигнало до сходно положение. Очевидно е имало нещо, което го е тормозело и го е поставило да живее в свят, който не е неговият. Бащата би трябвало да изясни за какво този вербовчик е по-авторитетен от него за сина му. Това към този момент е работа на учените ”, съобщи арабистът.
Адвокатът на 16-годишният възпитаник Емил Велинов заяви, че родителите сами са подали сигнал на службите. „ Бащата и майката на момчето забелязали, че то се държи по-странно, в сравнение с преди този момент. Има променено държание. Притеснени от този факт стартират да търсят повода. След извършен диалог сред майката, бащата и момчето, откриват, че той посредством телефона си и уеб страниците кореспондира с хора, които прокуратурата твърди, че са от ИДИЛ. Родителите обезпокоени от това, стартират диалози с него, трансформират метода си на държание по отношение на детето, взимат му телефона и стартират да организират сеанси при психолог. Бащата взема решение да се обърне към службите, тъй като и той не е човек, който може да се оправи самичък ”, описа той.
По мотив на митинга на прокуратурата против решението на съда, юристът сподели: „ Изолацията ще навреди на душeвността на детето повече, в сравнение с ще му помогне. Достатъчно е човек да осъзнае това, което е сторил, да се опита да го преодолее и да не се връща към него ”, сподели той.
Адвокат Велинов съобщи, че момчето не е имало желание да извърши атентат. " За мен няма действителни данни за подготвян терористичен акт. Детето е безспорна жертва на интернет ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР