Продължава работата по ремонтa на Вълнолома към Пристанище Варна –

...
Продължава работата по ремонтa на Вълнолома към Пристанище Варна –
Коментари Харесай

Продължава работата по ремонта на Вълнолома

Продължава работата по ремонтa на Вълнолома към Пристанище Варна – Изток. Това демонстрират фрагменти на дрона „ Морско око “, запечатани преди дни.

Течащите действия са свързани и с уголемение на оборудването.

Това на процедура е втората фаза от ремонта на Вълнолома. В над 400-метровия сектор на оборудването се прави укрепваща и защитна берма с бронировка от тетраподи, послойна опорна каменна призма от фракционна скална маса, матраци (габиони) под вода за подсилване на дъното и запълване на съществуващи вълногасящи кутии със скална маса пред вълнолома.

Строително-монтажните работи по първия стадий са осъществени в интервала ноември 2015-януари 2016 година.

Вълноломът е построен през 1906 година. В годините до 2019-та е претърпял доста промени, в резултат на естествените условия, главно вълновите въздействия. През годините оборудването е ремонтирано неколкократно. Значителен действия са изпълнени при започване на 80-те години на предишния век. Следващият по-сериозен ремонт е през 1996 година.

Натрупания опит и осъществените наблюдения демонстрират някои съществени дефекти на осъществените до момента планови решения. Установено е, че структурата на вълнолома е с незадоволително вълногасене. Има цели сектори, в които тетраподната отбрана е толкоз „ рехава “, че на процедура няма по какъв начин да извършва вълногасящите си функционалности. Констатирана е и незадоволителна дебелина на защитното бетоново покритие на стоманобетоновите детайли.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР