Продължава процедурната битка за развитие на зимния туризъм в България,

...
Продължава процедурната битка за развитие на зимния туризъм в България,
Коментари Харесай

Процедурната битка за зимния туризъм продължава

Продължава процедурната борба за развиване на зимния туризъм в България, откакто тричленен състав на Върховният административен съд (ВАС) отпред със арбитър Соня Янкулова анулира решението на Министерския съвет за отчасти изменение на Плана за ръководство (ПУ) на Национален парк „ Пирин “. То бе гласувано на 28 декември и е стъпка към възобновление на планинските райони. Настоящият акт на съда предстои на обжалване пред 5-членен състав на Върховен административен съд.

Юристи разясниха пред „ Труд “, че в решението на тричленния състав има доста несъгласия. От една страна написа, че „ безпричинно е недоволството на жалбоподателите („ зелените “ – б.а.), че с процесната смяна на ПУ е позволено всякакво строителство на 48% от територията на Националния парк “. Именно това беше главното изказване на организациите от обединението „ За да остане природа в България “, която е едно с партия „ Зелените “. Тя обясняваха в продължение на месеци, че с признатите корекции в Плана се позволява строителството в половината Национален парк „ Пирин “. Но магистратите показват, че това не е правилно.

Същевременно съдиите не се преценяват с решение на сходен проблем от 2001-а, когато техните сътрудници от 5-членен състав не са отменили административен акт на Министерство на околната среда и водите, обжалван със същите претекстове. Става въпрос за териториално устройствения проект (ТУП) на ски зона „ Банско “, включващ строителството на първия кабинков въжен превоз. ТУП-ът не е бил подложен на екологична оценка, за която упорстват „ зелените “ за изменението от 28 декември.

Според постановеното през 2001 година няма спънка да се построява спортна инфраструктура в избраните за това зони в Националните и Природни паркове.

От друга страна тричленката, водена от Соня Янкулова (виж карето), оборва и друго изказване на „ зелените “ – че Плановете за ръководство са рамков документ. Тоест, че при тяхното правене или изменяне могат да се разказват и бъдещи капиталови планове.

„ ПУ на предпазени територии играят ролята на рамков документ “, са написали съдиите. От няколко месеца от Министерството на околната среда и водите изясняват тъкмо това – че не могат да вкарат план в ПУ, тъй като ще нарушат закона.

В претекстовете си съставът на Върховен административен съд не включва решението от 42-та годишна сесия на ЮНЕСКО, с което международната организация утвърди измененията в настоящия ПУ на Национален парк „ Пирин “. Вероятно, тъй като към датата на съвещанието, 14 май, то още не е било взето, само че идващия състав несъмнено ще го вземе поради.

Вместо това за анулацията съдиите се базират на решения от предишни годишни сесии на ЮНЕСКО, когато с лобирането на „ зелените “ бяха признати рестриктивни текстове за парка, които организацията анулира с новото решение.

Заради арбитър Соня Янкулова решението е било предопределено


Веднага след публикуването на претекстовете на решението, се появиха подозрения, че то е било предопределено. Причината е ръководителят на правосъдния състав Соня Янкулова.

Както „ Труд “ писа още през 2017 година, арбитър Янкулова е със противоречива известност. Тя бе номинирана да оглави Висшия правосъден съвет през есента на предходната година, в последния миг. Янкулова стигна до конкуренцията за поста, която изгуби, с помощта на кръга „ Капитал “, шефът на Върховен касационен съд Лозан Панов и върхушката на Съюза на съдиите. Те са близки до по този начин наречените протестъри, които сега са главния гръбнак на обединението „ Демократична България “. В „ дясното “ обединяване са „ Да, България “, ДСБ и Политическа партия „ Зелените “. Последните са едно и също с Коалицията „ За да остане природа в България “, чийто деятели са вносители на жалбите против решението на кабинета от 28 декември.

Самата арбитър Янкулова има дълъг политически стаж. Тя е била част от изпълнителната власт в два управнически мандата – в държавните управления на министър председателите Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. От август 2001 година до май 2008 година Соня Янкулова е заместник-министър на защитата. Влизането си в изпълнителната власт Янкулова дължи на първо място на своя съгражданин и някогашен съученик Николай Свинаров. И двамата са от Шумен, където приключват езиковата гимназия “Н. Й. Вапцаров ”. Свинаров не не помни своята другарка и съученичка и когато става началник на МО, взима Янкулова за заместничка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР