Продължава протестът на синоптиците от БАН. Този път, с писмо

...
Продължава протестът на синоптиците от БАН. Този път, с писмо
Коментари Харесай

Синоптиците от НИМХ готвят нов протест и искат отделяне от БАН

Продължава митингът на синоптиците от Българска академия на науките. Този път, с писмо до премиера Бойко Борисов, те упорстват да се извади Националния институт по метеорология и хидрология от състава на Българска академия на науките и желаят да минат под шапката на Министерството на образованието като независима научна организация.

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология заплашват да спрат да извършват разпорежданията на Българска академия на науките, в случай че няма решение на казуса със систематичното недофинансиране.

Четвърти месец метеоролозите предизвестяват, че са на ръба на силите си. Те обясниха, че липсват средства освен за заплати, а не могат да си платят даже тока.
Орлин Георгиев, началник отдел " Специализирани измервания " към Национален институт по метеорология и хидрология: Хората всеобщо започнаха да напущат, част от парите за издръжката отидоха за някакво минимално нарастване на заплатите, тъй че хората в института да бъдат оценени.
Само за поддръжката на метеорологичния парк са нужни 70 000 лева годишно, техниката към този момент е морално остаряла. Заради неналичието на средства, към момента главен измервателен апарат в Национален институт по метеорология и хидрология е живачният термометър. На процедура обаче, той е неразрешен за продажба.
 Протест на синоптиците от Национален институт по метеорология и хидрология - ще спре ли работата по прогнозата за времето Протест на синоптиците от Национален институт по метеорология и хидрология - ще спре ли работата по прогнозата за времето
Протест на синоптиците от Българска академия на науките. С писмо до премиера Бойко Борисов метеоролозите упорстват да се извади Националния институт по метеорология и хидролог...

В момента има действителна заплаха синоптиците още веднъж да излязат на митинг и да спрат да вършат прогнозата за времето. Те упорстват за изваждането на Национален институт по метеорология и хидрология от състава на Българска академия на науките и упрекват управлението й, че не са получили обещаните средства от отпуснатите спомагателни 15 млн. лева от държавното управление.
Красимир Вълчев, министър на образованието: От страна на Българска академия на науките обаче не са изпълнени уговорките и това води до в допълнение утежняване на отношенята.
От Българска академия на науките към момента не са излезли със мнение по отношение на обвиняванията. Метеоролозите ще упорстват настояват пред премиера Борисов за държавна инспекция на отпуснатите средства и метода на харченето им от управлението на академията.
 От Национален институт по метеорология и хидрология изпратиха писмо до премиера, упорстват за обособяване от Българска академия на науките От Национален институт по метеорология и хидрология изпратиха писмо до премиера, упорстват за обособяване от Българска академия на науките
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, с което го уведомява, че чиновниците са го...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР