Продължава обсъждането на новото законодателство за хората с увреждания. В

...
Продължава обсъждането на новото законодателство за хората с увреждания. В
Коментари Харесай

Все още обсъждат новото законодателство за хората с увреждания

Продължава разискването на новото законодателство за хората с увреждания. В работната група вземат участие представителите на хората с увреждания и общественият министър Бисер Петков. Наблюдател на полемиката е омбудсманът Мая Манолова. Все още тече последната среща на работната група. Протестиращите майки на деца с увреждания обявиха по-рано, че са подведени и в текстовете не участват техни съществени претенции.

В предлагания законопроект за хората с увреждания не се оферират същински промени. Всичко е с пожелателен темперамент и няма нищо наложително. Това споделиха Кристина Николаева и Боряна Драганова - част от протестиращите майки на деца с увреждания, на излизане от постройката на Министерството на труда и обществената политика, където продължава да се преглежда законопроект за хората с увреждания. Двете майки обясниха, че повече от два часа се разискват едвам първите текстове на законопроекта. " За толкоз часове не може да стигнем до помощните средства, не може да се стигне до оценката - да има наложителен темперамент ", прибавиха Николаева и Драганова. Тя обясниха, че в законопроекта е записано, че единствено в случай че страната има средства едвам тогава ще се обезпечи поддръжка за хората с увреждания. Според протестиращите майки администрацията се раздува ненужно, само че не се отделят средства за конструкция, която да докара промяната до хората с увреждания. Двете майки считат, че промяната би трябвало се реализира във всички министерства и да има хоризонтални политики, а не централизирана политика, която се организира единствено в общественото министерство.

Другият проблем в предлагания законопроект за хората с увреждания бил, че текстове, които са били работени три месеца, в последния миг са били анулирани. " Сега се караме за какво би трябвало да бъдат върнати и това са още в началните стъпки, не може да стигнем до значимите неща по-нататък ", разясниха Кристина Николаева и Боряна Драганова. Те допълниха, че са подготвени на отстъпки, само че въпреки всичко в закона би трябвало да се запишат действителни неща, с действителни текстове, които да са със наложителен темперамент и с действителни периоди на осъществяване.

Протестиращите майки още веднъж желаеха оставката на ръководителя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски и на зам.-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова. Те желаеха сметка от Минчо Коралски защо са изхарчени 2 млн. лв., които са били предопределени за регистъра за хората с увреждания.

Протестиращите майки осведомиха, че по време за срещата с работната група са се договорили идващия петък още веднъж ще има среща с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев.

Ситуацията е скандална. Така пък омбудсманът Мая Манолова оприличи протичащото се на срещата в Министерството на труда и обществената политика, където се преглежда законопроект за хората с увреждания. Тя изясни, че излиза за малко, тъй като има ангажимент с " Български пощи ", където е медиатор сред стачкуващите и синдикатите в пощите, само че ще се върне, с цел да се продължи работата.

Мая Манолова осведоми, че всичко, което е било говорено, обсъждано и препоръчано, не е взето поради и по неразбираеми условия са написани други текстове. Тя обясни, че най-важното в този закон е самостоятелната оценка и нейната задължителност за всички органи. Важно е също по този начин какви промени ще се одобряват за медицинските произведения и помощните средства, само че в предлагания законопроект нямало никаква трансформира. Имало единствено едно изречение и за персоналната помощ, посочи Манолова.

По думите й би трябвало да има явен ангажимент на комисията, която прави самостоятелната оценка, да направи и оценка на персоналната помощ. Тя даде образец, че вносителите на законопроекта са записали, че от 1 януари 2020 година ще бъде основан профилиран орган, който да координира политиките за хората с увреждания. Според нея обаче този орган бил записан единствено в едно изречение в преходните разпореждания, само че липсват текстове, които да уточнят какъв ще бъде този орган и какви ще бъдат неговите пълномощия, задължения, функционалности, както и от кого ще бъде избиран. " Текст по текст се води борба ", разяснява Манолова.

Омбудсманът упорства да се запишат положителните текстове, да се заложи действителна промяна за хората с увреждания. Тя бе безапелационна, че има взаимни отстъпки, които няма по какъв начин да се създадат - за самостоятелната оценка и със наложителния й темперамент, за медицинските произведения, за наличната среда, за персоналната помощ и други " Може да не станат тук и в този момент, само че да е ясно, че ще се случат и това да е написано ", добави Манолова и добави, че работата следва.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР