Продължава оборудването на научноизследователския кораб Св. св. Кирил и Методий“,

...
Продължава оборудването на научноизследователския кораб Св. св. Кирил и Методий“,
Коментари Харесай

Продължава оборудването на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който ще отплава от Варна за Антарктида

Продължава оборудването на научноизследователския транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “, който е благосъстоятелност на ВВМУ и който следва да отплава през зимата от Варна за Антарктида, научи Moreto.net.

Сред следващите оповестени публични поръчки за съоръжение на кораба са тези за обезпечаване на дрехи за работа в тежки хидрометеорологични условия и щормово облекло. Прогнозната стойност е 45 хиляди лв. без Данък добавена стойност.

Търси се още снабдител на употребявани морски корабни контейнери. За покупката са планувани 20 хиляди лв. без Данък добавена стойност.

Очакванията са корабът да потегли на експедиция до Антарктида доникъде на декември. Това съобщи пред БНР началникът на ВВМУ проф. Боян Медникаров. На борда на плавателния съд дружно ще се качат полярниците от Българския антарктически институт и екипажа на Висшето военноморско учебно заведение. Те ще доближат до българската база „ Св. Климент Охридски “ на остров Ливингстън.

Плановете са корабът да бъде изцяло функционален доникъде на ноември. Предстоят дни, в които ще му бъде инсталирано в допълнение съоръжение. Предвиждат се няколко тестови плавания в Черно море преди експедицията.

На борда ще има 21 военнослужещи. Един от тях е боен доктор. Останалите членове на екипажа са от ВВМУ. Плавателният съд разрешава да се одобряват до 40 души в допълнение. Това сподели през август капитанът Николай Данаилов.

Преходът до Антарктида ще отнеме до 50 дни дружно с времето за товарене и разтоварване. Ще има няколко спирки по пътя. Първата задача е превозването на материална част с тегло към 50 тона. Трябва да бъде разтоварени на необорудван бряг, което значи, че няма пристанище. Ще се употребяват работни лодки и плаващи салове. По проект екипът би трябвало да остане на място до 40 дни.

Още преди ремонта на плавателния съд е почнала дейна подготовка на екипажа с курсове по оцеляване на море.

Корабът влезе в състава на Военноморски сили след издигане на флага на 27 юли 2021 година.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР