Продължава неразбирателството в петролния бранш заради влизащите в сила в

Продължава неразбирателството в петролния бранш заради влизащите в сила в ...

Междуособиците в петролния бранш за новите търговски правила продължават.


Продължава неразбирателството в петролния бранш заради влизащите в сила в края на юли нови законови правила за регистрация на фирмите, заети с търговията и транспорта на горива. Големите фирми отстояват написаната от тяхната асоциация наредба за прилагането на закона за търговията с петролни продукти, дребните търговци искат промяна в самия закон, а министърът на икономиката Емил Караниколов ги събира в сряда на широка среща по проблема, от която се закани да не ги пуска да си тръгнат, докато не постигнат консенсус.

Едрият бизнес обаче даде знак, че надали негови представители ще отидат на срещата, а изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев директно заяви, че има "междуособици и нерешителност" в националната политика в този сектор, в енергетиката и относно мерките срещу климатичните промени.

Това стана ясно във вторник при отбелязването на 20-годишнината от създаването на БПГА. Пред журналисти Терзиев коментира, че влизащите в средата на август в сила пътни такси за товарните превози ще оскъпят крайната цена на горивата с 3-4 стотинки. Повишаване на цените се очертава и заради новите касови апарати, отчитащи директно продажбите в приходната агенция, но в същото време изпълнителният директор на БПГА посочи, че очаква спад на световните цени на петрола в началото на юни след четири месеца постоянен тренд нагоре. Терзиев отбеляза още, че формирането на цените на горивата за българския пазар зависи много от валутния курс на лева спрямо долара.

Губи ли се напразно време?

От изявлението на Терзиев стана ясно, че не е постигнато сближаване на позициите между едрия и дребния петролен бизнес за прилагането на закона за търговията с горива и дори за самия закон. Той обвини икономическото министерство, че са загубени четири месеца в правене на нищо. "И имам усещане, че ще загубим още два в правене на още повече нищо. Имаме готова наредба и няма аргументи срещу нея, само трябва да бъде публикувана спрямо сега действащия закон", коментира представителят на асоциацията, според чиито оценки членовете ѝ държат 75 на сто от пазара на горивата.

Източник: mediapool.bg