Продължава неразбирателството в петролния бранш заради влизащите в сила в

...
Продължава неразбирателството в петролния бранш заради влизащите в сила в
Коментари Харесай

Междуособиците в петролния бранш за новите търговски правила продължават

Продължава неразбирателството в петролния отрасъл поради влизащите в действие в края на юли нови законови правила за регистрация на компаниите, заети с търговията и превоза на горива. Големите компании отстояват написаната от тяхната асоциация разпоредба за използването на закона за търговията с петролни артикули, дребните търговци желаят смяна в самия закон, а министърът на стопанската система Емил Караниколов ги събира в сряда на необятна среща по казуса, от която се закани да не ги пуска да си тръгнат, до момента в който не реализиран консенсус.

Едрият бизнес обаче даде знак, че едва ли негови представители ще отидат на срещата, а изпълнителният шеф на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев непосредствено съобщи, че има " междуособици и колебливост " в националната политика в този бранш, в енергетиката и по отношение на ограниченията против климатичните промени.

Това стана ясно във вторник при отбелязването на 20-годишнината от основаването на БПГА. Пред публицисти Терзиев разяснява, че влизащите в средата на август в действие пътни такси за товарните транспорти ще оскъпят крайната цена на горивата с 3-4 стотинки. Повишаване на цените се обрисува и поради новите касови апарати, отчитащи непосредствено продажбите в приходната организация, само че в това време изпълнителният шеф на БПГА уточни, че чака спад на международните цени на петрола при започване на юни след четири месеца непрекъснат тренд нагоре. Терзиев означи още, че образуването на цените на горивата за българския пазар зависи доста от валутния курс на лв. по отношение на $.

Губи ли се на вятъра време?

От изказването на Терзиев стана ясно, че не е реализирано доближаване на позициите сред едрия и дребния петролен бизнес за използването на закона за търговията с горива и даже за самия закон. Той упрекна икономическото министерство, че са изгубени четири месеца в правене на нищо. " И имам чувство, че ще загубим още два в правене на още повече нищо. Имаме подготвена разпоредба и няма причини против нея, единствено би трябвало да бъде оповестена по отношение на в този момент настоящия закон ", разяснява представителят на асоциацията, съгласно чиито оценки членовете ѝ държат 75 на 100 от пазара на горивата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР