Продължава неравната битка на военни, доброволци и гражданска защита да

...
Продължава неравната битка на военни, доброволци и гражданска защита да
Коментари Харесай

Специалните пратеници в Кахраманмараш: Хората чакат да видят дали близките им се оцелели


Продължава неравната борба на военни, доброволци и гражданска отбрана да открият колкото се може повече оживели под отломките след мощното земетресение. Специалният екип на bTV се намира в един от най-разрушените градове - Кахраманмараш, който е покрай епицентъра на труса. Хората там чакат да видят дали някой от околните им е оживял.

Те се събират на улицата към огньове, тъй като няма къде да останат през нощта, защото огромна част от постройките са на път да рухнат. Хората описват пред bTV, че 60-70% от всички здания са разрушени.

Стотици тръпнат в очакване да чуят добра вест от спасителите.

„ Братовчед ми живееше тук на 14-тия етаж, него чакаме. Нямо го нито под отломките, нито в моргите. Не знам, нямаме доста вяра, само че нека стане знамение “, споделя Бурджу Хартум.

Денонощно доброволците, взаимно с турските управляващи и медици се борят да намерят оживели измежду прахуляк и парчета. Сирийците Ахмед и Махмуд описват, че по време на войната са виждали всичко.

„ От сутринта сме изкарали три-четири тела към този момент. Винаги има вяра. Дори след седмица под руините сме виждали да излизат живи хора, само че тук е много комплицирано. Казахме си „ в този момент оказваме помощ ние, на следващия ден те “. Ако в този момент намеря оживял, всичко това напрежение ще изчезне “, споделя Ахмед Кая, добороволец.

В Хатай някои лечебни заведения са разрушени, други са цялостни описват хората.

„ Вчера са карали потърпевши хора с хеликоптер от Хатай. Някои по пътя са умряли. Карат тук деца без родителите им и тук не могат да схванат кои са те “, споделя Махмуд Кая, който също е доброволец.

В сдружението на балканските изселници в Адана се оказва филантропична помощ на засегнатите от земетресението.

„ На хората им трябват медикаменти, палатки, одеяла, храна. Засега всичко се доставя обаче в в краищата на града може да няма такива неща “, споделя Ибрахим Йълмаз.

На 200 километра и в непосредствена непосредственост до епицентъра на труса разрушенията личат най-силно. Спешно на място дойде и турският президент.

„ Всички държавни институции работят на място. Първия ден имахме някои усложнения, само че на втория и през днешния ден обстановката към този момент е овладяна “, сподели Реджеп Тайип Ердоган.

Според Ердоган възобновяване ще отнеме най-малко година. Нужна е всевъзможен тип помощ - храна, облекла, посуда, място, където са останат.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР