Продължава недоволството срещу правителството в Румъния. Управляващите, които са обвинявани

...
Продължава недоволството срещу правителството в Румъния. Управляващите, които са обвинявани
Коментари Харесай

На фона на протестите: Управляващите в Румъния са категорични, че няма да подадат оставка

Продължава недоволството против държавното управление в Румъния. Управляващите, които са упреквани в корупция, дават отговор на протестиращите, недоволстващи от правосъдните промени.

Депутатът от ръководещата партия Каталин Радулеску обаче е безапелационен, че държавното управление няма да подаде оставка. „ Протестите не са против корупцията, никой не знае защо са”, акцентира той.

Радулеску е фамозен в Румъния като „ депутатът с калашника”, защото при миналогодишното антиправителствено неодобрение заплаши, че ще излезе на площада с оръжие и ще стартира да стреля. Той е разследван от антикорупционната прокуратура. Уличен е в приемане на рушвет, има и условна присъда.

През годините антикорупционната организация на Румъния е съумяла да уличи в корист с власт над 1200 висши служители и политици, доста от които по-късно са получили ефикасни присъди.

Според Каталин Радулеску антикорупционната организация би трябвало да бъде затворена. „ Не знам какво мислят от моята партия и какво решение биха взели, само че аз считам, че няма потребност от нея”, посочи той.

Според „ Фрийдъм хаус”, които организират образования на румънски съдии и прокурори в европейски институции, в последната година всеобщо магистратите отказвали поканите им.

„ Получихме писмо от Висшия съвет на магистратите на Румъния, в което ни уведомяват, че конкурентното право не е приоритет за правосъдната система в страната”, уточни Кристина Гусет, шеф на „ Фрийдъм Хаус” – Румъния.

Интензивността на митингите през последните на понижава. На площадите обаче може още веднъж да почнат да се събират доста хора според от държанието на ръководещите, настояват политическите специалисти.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР