Продължава напрежението на граничния пункт "Капитан Андреево". Опашката от тирове

Продължава напрежението на граничния пункт "Капитан Андреево". Опашката от тирове ...

Заради блокадата: 30 км опашка се вие на Капитан Андреево.

Продължава напрежението на граничния пункт "Капитан Андреево". Опашката от тирове е между 15 и 30 км в различните часове от денонощието, съобщи БНТ.
Заради епидемията от коронавирус вчера здравният министър Кирил Ананиев първо забрани, а часове след това отмени заповедта си за спиране на камионите от близо 70 държави, които пътуват през страната ни към Турция.
За краткото време, в което мярката е била в сила, опашката на граничния пункт е намаляла с близо 10 км. Но се е появила опасност - колони от камиони да се образуват на граничните пунктове на България с Румъния и Сърбия.
През "Капитан Андреево" преминава главният пътен коридор, който свързва Турция с Европа. Трафикът е интензивен, а заради допълнителните мерки за дезинфекция, камионите не могат да спазят изискването да излязат от страната ни за 24 часа.
Повечето от шофьорите имат провизии за 3-4 дни. За това от съюза на международните превозвачи организират тази сутрин и акция за раздаване на вода, храна, маски и дезинфектанти. Инициативата стартира в 8:30 ч от паркинга при разклона за град Любимец, от магистрала "Марица".
От Областния кризисен щаб в Хасково поискаха и част от камионите да бъдат изведени на старото летище до село Узунджово. През следващите дни самолетната писта ще се превърне в паркинг за стотици камиони.
Справка на Агенция "Митници" показва, че за денонощие през "Капитан Андреево" вече преминават около 1500 тира. Повече от 1000 са камионите, които излизат от България.

Източник: bulnews.bg