Продължава мащабна операция по спасяване на изчезналите пасажери на кораба

...
Продължава мащабна операция по спасяване на изчезналите пасажери на кораба
Коментари Харесай

Издирваните пасажери са на горящия кораб, не откриха оцелели в морето

Продължава огромна интервенция по избавяне на изчезналите пасажери на кораба и гасене на пожара. 12 души са в неопределеност след пожара на ферибот в Йонийско море, 7 от тях са с българско поданство. Още двама, които се търсят, са с неизяснена идентичност.
Още по темата
Специален екип за реакция при бедствия съумя да влезе в пътническите каюти, само че не откри там хора. В момента гори тази част на ферибота, където се намират тирове и цистерните с гориво, оповестяват пожарникарите от избавителния отряд.

Издирваните хора се намират на кораба, тъй като водолази не откриха бедстващи хора във водите към мястото на случая, заяви ръководителят на гръцките спасители Глиофридис.

Температурата в горящата още част на кораба е 600 градуса, а в резервоарите има над 700 тона гориво, осведоми екипажът.

Трима пожарникари са в болница след опит да се приближат до горящата още част на кораба, оповестяват от остров Корфу,където се намират евакуираните пасажери. Атмосферата в затворената част на кораба е доста токсична, съгласно участващи в интервенцията огнеборци.

Част от избавените на горелия транспортен съд българи към този момент пътуват към България

127 са били българските жители, които са пътували на ферибота. Сред тях има и деца, които са добре, сподели заместител министър Велислава Петрова. Всички са евакуирани и са настанени в хотели на остров Корфу. Консулът ни в Солун е посетил сънародниците ни и е останал на място при тях като им е обезпечена храна и питиета.

36-мата водачи от огромна пловдивска транспортна компания, които бяха избавени, към този момент пътуват към България с рейс от Игуменица. Транспортът е обезпечен от техния шеф. Българският консул в Солун е подсигурил, че всички, които са останали без документи ще могат безпроблемно да минат границата.

Последният изваден от горящия ферибот българин е Алекси Пенев, на 64 години. Той прекара повече от 10 часа дружно с турски водач на тир в помещение в задната част на кораба, до което достъпът е бил неосъществим поради пламъците. Спасителите стигат до него с помощта на информацията, която им подават от българска страна.

" Ние до последно държахме връзка с него по телефона и той споделя сътрудника се съобщи, очевидно е било в действителност доста ужасно. Били в помещение, в което влиза въздух извън, чист, самите управляващи започнаха обливане с вода, с цел да намалят температурата и те бяха се тормозили, че влиза вода при тях, мислеха че корабът потъва, само че добре че държахме връзка с водача и го информирахме какво се прави ", съобщи пред Българска национална телевизия притежателят на превозваческата компания ПИМК Илиян Филипов, чиито коли с товара изгоряха при пожара на ферибота в Гърция.

В момента мъжът е настанен в болница. От компанията ще подсигурят психолог, който да работи с потърпевшите. Един от водачите описа за Българска национална телевизия, че са изплашени от претърпяното. Благодарни са на екипажа, който не е позволил никаква суматоха на борда.

" Около 30-40 минути цялата процедура и това е с помощта на екипажа, които работиха бързо, не позволиха никаква суматоха и безпорядък, с помощта на тях сме живи и здрави ", описа Румен Чолаков, водач.

" Имаме 32 камиона на ферибота и единствено те са на стойност над 4,5 милиона лв. ", сподели за Българска телеграфна агенция притежателят на превозваческата компания ПИМК Илиян Филипов, чиито коли с товара изгоряха при пожара на ферибота в Гърция. Той посочи, че един от колите е изпуснал кораба и останал на пристанището. Филипов добави, че загубите от унищожените артикули занапред ще се прецизират, като акцентира, че в този момент за него е най-важно да се направи организацията и да се приберат хората.

Имаме ангажимента с гръцката страна да ги докарат с рейсове до Кулата, откъдето ще ги поемем ние с наши рейсове, добави Филипов. Все още не се знае дали водачът, който е в болница, ще бъде изписан, с цел да го приберат и него, само че съгласно Филипов не може да държат 30 души поради един. Когато го изпишат, и него ще го приберат с автомобил, разясни той.

Списък с имената на водачите, които нямат документи, защото са им изгорели в камионите, е предаден на българския консул в Гърция. Той се е заел описът да бъде предаден на границата и хората да бъдат пропуснати на българска територия, сподели още Илиян Филипов.

В обществените мрежи се появиха фотоси на български жители, които се търсят от техните близки.

Италианският ферибот " Юрофери Олимпия " е отплавал в 1:30 ч. през вчерашния ден от пристанището в Игуменица с дестинация Италия, а сигналът за пожар е подаден в 4:18 ч. Обявена е евакуация на пасажерите, която е почнала в 5:14 ч. Според формалните данни са избавени 278 души от общо 290, пътували с ферибота. След 10-часова интервенция през вчерашния ден бяха избавени и двама пасажери, блокирани в гараж на горящия ферибот, единият от които е българин.

Причината за пожара към момента не е известна. Италианската компания, която е оператор на ферибота, сподели, че пожарът е почнал на място, където са били паркирани транспортни средства.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР